Flyinge ängar eldorado för fågelskådare

 

Flyinge vad betyder namnet

Föreningar i Flyinge

 GOF
Flyinge Badmintonklubb
Flyinge Scoutkår
Trampen
Gårdstånga Holmby Rödakorsförening
Gårdstånga Hembygdsförening
Flyinge Utveckling
Flyinge Pensionärsför 
Friluftfrämjandet
Flyinge Frimärksförening 
Hemvärnet 
Flyinge Vägförening 
Flyinge Ryttarförening 
Gårdstånga Vägförening
Flyinge S-förening 
Holmby-Gårdstånga Centerför.
Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening  
 

Hästar

Inom Flyingebygden finns Flyinge Kungsgård med utbildning och hästuppfödning. Inom hästsport är Flyinge mycket välkänt över hela världen. Runt omkring i Flyinge finns också många hästgårdar och mindre stuterier föreningar samt näringar som är baserade på hästsport.

Flyinge Kungsgård är ett fint utflyktsmål för alla hästintresserade. Nedan ses en grupp elever på Flyinge under ledning av Bo Jenå.

I Flyingebygden finns Flyinge Kungsgård - ett hästsportcentrum för avel, forskning och utbildning. Flyinge är ett av världens äldsta stuterier med anor från 1100-talet. År 1661 blev Flyinge ett statligt stuteri på initiativ av Karl den X Gustav och sedan 1983 ägs Flyinge AB av Flyingestiftelsen. Kungsgården är ett härligt utflyktsmål för alla hästintresserade och är öppet för allmänheten varje dag kl 9-16.


Att hästar är en viktig del av Flyingebygden går inte att ta miste på. Kungsgården har 200 hästar i sin verksamhet och övriga gårdar inom Flyingebygden har tillsammans cirka 600 hästar - eller en häst/tredje Flyingebo. Det stora antalet märks vart man åker inom bygden. Hästarna är så oerhört viktiga att särskild hänsyn måste tas av alla. Speciella ridvägar som minskar olycksrisken är av stor betydelse.
Nedan ses en grupp hippologstudenter under ledning av Bo Jenå.


Årligen genomförs ett dussintal stora arrangemang där Flyingedagarna med cirka 7 500 besökare och Svenskt avel- och sportchampionat med Breeders Trophy med cirka 6 000 besökare är de största. Kungsgården har även en omfattande kursverksamhet med clinics, seminarier och kurser under årets gång.
Statens lantbruksuniversitet ger tillsammans med Flyinge sedan 1994 en tvåårig högskoleutbildning på Flyinge. Omkring 50 studenter antas årligen till Hippologhögskolan.


År 2001 startade i samarbete med Vipeholmsskolan i Lund, ett specialutformat gymnasieprogram med hippologisk/naturvetenskaplig inriktning. Varje år antas 30 nya gymnasister till Flyinge där de också har möjlighet att bo på något av de nybyggda elevhemmen.
Sedan 2002 har Kungsgården även sin egen ridklubb - Flyinge Hästsportklubb - som inför 2005 kvalificerat sig för elitserien.
Vill du komma med egen häst och utnyttja Flyinge anläggning finns det möjlighet att köpa anläggningskort för Flyinges inomhus- och utomhusbanor. Mer information om Flyinges verksamhet finns på www.flyinge.se.
En mera utförlig artikel om Flyinge Kungsgård med flera bilder finns också här.

Flyinge Kungsgård har sin egen ridklubb Flyinge Hästsportklubb och inom bygden finns också Flyinge Ryttarförening, Skånska Körsällskapet och ASVH Service. Flyinge Kungsgård har 6,8 kilometer ridvägar inom egna marker och det finns också möjlighet att köpa anläggningskort för att rida inom Kungsgårdens ridhallar en kväll i veckan.

Granelundshallen som också finns inom bygden och drivs av Flyinge Ridhusförening har egen ryttarförening som heter Flyinge Ryttarförening med 430 medlemmar. Denna förening grundades redan 1945.

Skatteberga fältrittklubb håller till på Skatteberga hos Lars och Annika Christensson. Många av klubbens medlemmar tränar i Granelundshallen och är medlemmar i ridhusföreningen. Skatteberga FRK brukar arrangera fälttälvan en till två gånger om året.

Skånes Ridsportförbund har sitt kansli på Flyinge Kungsgård. ASVH Service har sina lokaler i Flyinge Samhälle.

Det finns också många hästgårdar med ett stort antal boxplatser och egna ridhallar. Totalt räknar vi med att det finns uppemot 600 hästar inom bygden vilket betyder ungefär en häst per tredje innevånare.

 

Gunnar Petersson

 Flyinge information innehåller allt som handlar om Flyingebygden. Vänder sig till de som bor i Flyinge eller vill besöka orten. Området med postnummer 240 32 Flyinge innefattar ca 680 hushåll med centralorten Flyinge i mitten. Orterna Flyingeby, Getinge, Gårdstånga, Holmby, Roslöv, Skeglinge ingår också helt eller delvis. Om du har synpunkter på innehållet i denna så kan ideer framföras här. Skriv ett ebrev till webmaster@flyinge.nu

 

Sponsorer
SDS artiklar Flyinge
Nyheter 
Bredbandsutbyggnad 
Bank och Post 
Bankens öppettider 
Bosätta sig   
Busstider  
Bygdens historia 
Kommunikationer 
Lagfarter

Länkar
Flyinge Kungsgård 
Företag i Flyinge 
Flyinge i bilder 
Föreningar
Gårdar inom Flyinge
Handla i Flyinge 
Hästar
Kartor
Namnet Flyinge 
Naturen i Flyinge 
Gårdstånga 

Kyrkor 
Kultur 
Service
Utfärder
Äta i Flyinge 
Övernatta 
Anslag  
Reportage Flyinge 
Valet 
Översiktsplanen 
 
Efterlysning