Äldre nyheter
Kontakta oss 
Möten 
Vad har genomförts 
Tryckt information 
Boken 
Vänbygder 
Styrelsen
Medlemskap
Flyingekortet 
Lokaler
Kommittéer
Flyingerådet
Ekonomi
Logo
Stadgar
Vision
Första Språnget
Bygden
Forskning 
Sponsorer 

Flyinge vad betyder namnet

Föreningar i Flyinge

 GOF
Flyinge Badmintonklubb
Flyinge Scoutkår
Trampen
Gårdstånga-Holmby Rödakorsförening
Gårdstånga Hembygdsförening
Flyinge Utveckling
Friluftfrämjandet
Flyinge Frimärksförening 
Hemvärnet 
Flyinge Vägförening 
Flyinge Ryttarförening 
Gårdstånga Vägförening
Flyinge S-förening 
Holmby-Gårdstånga Centerför.
Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening  
 

EMU Valet
Sponsorer
SDS artiklar Flyinge
Nyheter 
Bredbandsutbyggnad 
Bank och Post 
Bankens öppettider 
Bosätta sig   
Busstider  
Bygdens historia 
Kommunikationer 
Lagfarter

Länkar
Flyinge Kungsgård 
Företag i Flyinge 
Flyinge i bilder 
Föreningar
Gårdar inom Flyinge
Handla i Flyinge 
Hästar
Kartor
Namnet Flyinge 
Naturen i Flyinge 
Gårdstånga 

Kyrkor 
Kultur 
Service
Utfärder
Äta i Flyinge 
Övernatta 
Anslag  
Reportage Flyinge 
Valet 
Översiktsplanen 
 
Efterlysning 

2003-10-22

Företagsforum Malmö

SSSV är en nyligen lanserad sammanslutning av sydvästra kommunerna i Malmö, Lund, Trelleborg, Vellinge, Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Svedala, Staffanstorp och Lomma. Detta var den första konferensen man arrangerade och från Flyingebygden medverkande Akrylteknik med en stor monter. Man arrangerade ett ideforum där man använde mentometerknappar för att rösta på olika alternativa frågor.

Det som rönte störst intresse vad frågan om man skulle satsa på Besöksnäringen, vilket en stor majoritet samtyckte till. Det kom också upp intresse av att satsa på storstadsutveckling.

 

Gunnar Petersson

 

2003-10-17

Trygghetsvandring i Flyinge

Eslövs kommun besökte Flyinge Utveckling på torsdagskvällen, för att genomföra en så kallad trygghetsvandring. Syftet är att finna åtgärder som kan öka tryggheten då man rör sig genom byn under kvällstid. Vandringen tog sikte på platser som besöks av många under kvällstid och också tryggheten för ridande. Följande platser föreslås få ökad belysning, sopsorteringsstationen vid Roslövsvägen, korsningen Päronallén/Pilevägen, Lekplatsen Gullregnsvägen, parkeringen Blomstervägen/Äppelvägen. Vidare skulle tryggheten ökas vid passagen över Holmbyvägen vid busshållplatsen Plantskolevägen.

Konstaterades också stort behov av trygga ridstråk/vägar för både ridande och körning med häst och vagn. Denna fråga måste få en lösning inom Flyingebygden. Polisen menade att Flyinge inte är mer drabbat av inbrott än andra orter.

Tolv personer deltog under ledning av Astrid Avenberg Rosell, som är planarkitekt samt Bernt Nilsson, Lesley Holmberg, Kristina Warming, Eva Åström, Rolf Hurtig från kommunen och Egon Andersson från Polisen samt Kjell Karlsson, Gunnar Petersson, Helén Lilja, Bengt Hermansson och Sonia Knutsson från Flyinge. Läs mera här.

Gunnar Petersson

 

2003-10-14

Park mellan skolan och Platanvägen

Gräsytan mellan skolan och Platanvägen är tänkt som en park, men inte som en lekplats. Då jag/vi valde tomten som vi nu bor på fick vi reda på det av Kurt Lindqvist. Jag tycker inte själv att det är ett lämpligt område för lekplats. En lekplast skall inte vara alldeles intill en stundtals hårt trafikerad väg.
Jag tycker att man skulle ligga på kommunen om att få en lekplats mellan Platanvägen och det kommande området på 20 nya tomter. Kommunen har haft problem att hålla de lekplatserna som redan finns i Flyinge i gott skick på grund av dålig ekonomisk prioritering?? Så en ny lekplats blir inte lätt att få pengar till. Men det kanske går att motivera en ny lekplats när vi blir ännu fler här ute på norra sidan av byn.

Insändare från en boende i Flyingebygden

 

 

2003-10-10

Enkätsvar från nyinflyttade

Vi har nu gått igenom alla enkätsvar från nyinflyttade.

1) Många vill ha lekplats för barnen mellan skolan och Platanvägen. Området lämpar sig väl och är avsatt för sådana aktiviteter.

2) Bättre kollektivtrafik är en annan viktig fråga. Eftersom vi har en mycket stor inflyttning till vår bygd av unga familjer, som just investerat i sitt livs första hus, så är två bilar inte det första man vill satsa på. Dessutom har Flyinge Kungsgård byggt ett stort elevhem som också är beroende av bättre bussförbindelser. Vi har formulerat en skrivelse till Regiontrafiken, som dock inte ännu är inskickad. Det finns alltså möjlighet att påverka. Texten ligger här.

3) Fritidsgård och styrketräning efterfrågas också. Det finns en fritidslokal i samma byggnad som idrottshallen. Här finns också ett rum för styrketräning. Det finns ingen fritidsledare och ansvaret för styrketräningen bygger på ideella krafter.

4) Bredband till Flyinge efterlystes. Här pågår arbete som bekant.

Gunnar Petersson

 

 

2003-10-09

En fin kväll för nyinflyttade

Det blev en fin kväll med mycket god mat och nya kontakter. Flyinge Värdshus och Flyinge Kungsgård är en fantastisk plats för arrangemang som vi är mycket stolta över. Restaurangen kommer under 2004 att byggas om och öppnas upp med glaspartier mot vägen för att bli ljusare och ännu större.

Cirka 175 inbjudningar hade gått ut och 80 personer kom till kvällen. Det var också många barnvagnar med småttingar och det är ju inte så underligt med tanke på alla storkar som vi har i Flyingebygden, sade kyrkoherde Jan-Olof Järvung.

Nyinflyttade till bygden märker genast att här hälsar man på varandra, här finns en god trivsel och en stolthet över att tillhöra bygden. Vi ville med denna kväll visa något av denna flyingeanda.

Ett antal presentationer gjordes under kvällen under ledning av kvällens värd Gunnar Petersson, Flyinge Utveckling.

Pär Ulmén inledde med att berätta om Färs och Frosta Sparbanks utökade öppettider och presentera sina medarbetare på kontoret i Flyinge och Södra Sandby.

Roland Nilsson berättade om Flyinge Kungsgård och den omfattande verksamheten där sedan 1661. Elevhemmet som nyligen invigts och andra stora planer på Flyinge och de snart stundande Flyingedagarna i november.

Jan-Olof Järvung från Svenska Kyrkan menade att hans firma var äldst och hade öppet alla dagar i veckan. Man driver en omfattande barnverksamhet samt olika grupper för vuxna och gudstjänster inom bygdens två kyrkor i Holmby och Gårdstånga.

Flyinge Badmintonklubbs ordförande Jan Holmgren hälsade alla välkomna till badmintonspel i Flyinge Idrottshall på måndagaroch torsdagar kl 20-22

Margareta Holmgren berättade om Röda Korset och den modevisning man har den 21 oktober i församlingshemmet.

Kjell Karlsson och ordförande Jonny Andersson från Flyinge Vägförening berättade om att man svarar för vägunderhåll inom Flyinge samhälle.

Friskis & Svettis hälsade välkommen till gympapass i Flyinge Idrottshall på måndagar kl 19-20.

Zoran Stakowski från Flyinge Bil & Traktor berättade om den bilhall man byggt vid Furubacken och man driver också bensinstation DIN-X samt äger flera fastigheter med näringsverksamhet.

Kristina Andersson Sofiero Gårdsmuseum hälsade välkommen till bygdens eget museum och de kvällar man arrangerar med ljusstöpning.

Erik Wallin Lunds Universitet berättade om de EU projekt man driver där Flyingebygden är svenskt studieobjekt.

Carl Sjöström från Flyinge Scoutkår fick avsluta med att berätta om den omfattande verksamheten man har som vill ge ungdomar ett positivt förhållande till friluftsliv.

Flyinges skickliga ryttare presenterade sig under kvällen genom uppvisning nere i ridhallen.

Flyinge Utveckling hoppas att kvällen varit givande och vill tacka alla som på olika sätt bidragit till en lyckad kväll. Vi vill också särskilt tacka våra sponsorer.

Gunnar Petersson

 

 

2003-10-04

Nyinflyttardagen den 8 oktober

Vi kommer att fylla hela Flyinge Värdshus onsdagen den 8 oktober med nyinflyttade till bygden. Ett oerhört positivt gensvar på detta arrangemang. Anmälningstiden har nu gått ut och inga platser återstår. Vi kommer att bli ca 80 personer.

Samåk gärna eller cykla vid fint väder. Parkeringen ligger till vänster om vägen precis utanför restaurangen.

Ni som har Flyingekortet kom ihåg att ta det med eller köp det hos Matöppet dessförinnan. Det går också bra att köpa kortet på plats.

Vi hoppas att ni den 8 oktober skall äta gott, lära känna många nya människor och få kontakter med bygdens företag och föreningar. Vi börjar ca 18.30 och räknar med att vara samlade kl 19.00

Gunnar Petersson

 

2003-09-15

Resultat av Tipspromenaden 13/9

1. Malin Nilsson (10 r)
2. Ulla Nilsson (10 r)
3. Christina Petersson (9 r)
4. Anita Karlsson (9 r)
5. Uno Sjöstrand (8 r)
6. Eva Bladh (8 r)

Vinster kan hämtas hos Matöppet

 

 

2003-09-11

Nyinflyttardag

Vi arrangerar en nyinflyttardag för första gången i Flyingebygden. Alla som flyttat hit år 2000 och senare är inbjudna via brev. Arrangemanget äger rum på Flyinge Värdshus som ligger inom Flyinge Kungsgård.

Dagen vi har valt är onsdagen den 8 oktober eller torsdagen den 9 oktober klockan 18.30. Vi har gjort så med två dagar för att vi har många barnfamiljer där man kanske behöver dela på sig.

Program

18.30 Mingel
19.00 Bufé och sittning vid småbord
20.00 Olika föreningar och företag presenterar sig
21.00 Kaffe och diskussion. Träffa nya. Förslagslåda.

Buffén är det bästa som Flyinge Värdshus kan erbjuda. Läckerbitarna AB har nyligen tagit över resturangen.

Vi kommer fortlöpande att tillföra mera information här om programmet. Tänk på att anmäla dej. Vi har ca 60 platser per kväll. Kostnad 60 kr/person eller endast 40 kr/person om du har Flyingekortet. Flyingekortet kan köpas vid entrén

Följande föreningar och företag har anmält intresse att medverka

Färs och Frosta Sparbank, Matöppet, Flyinge Värdshus, Flyinge Vägförening, Friskis o Svettis, Flyinge Badmintonklubb, Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening, Flyinge Scoutkår, Flyinge Bil&Traktor, Flyinge Kungsgård, Salong Nackdelen

 

2003-09-02

Möte kring turistinfo Gårdstånga

Vi arrangerade idag ett halvdagsseminarium kring turistinfo Gårdstånga. Mötet samlade alla turistansvariga i alla kringliggande kommuner, som Lund, Eslöv, Kävlinge, Höör, Sjöbo samt Vägverket och företrädare för Shellmacken och Family Vägresturanger.

Som arrangör stod Flyinge Utveckling. Först besöktes Butlerservice i Holmby, där Richard Bratten Hill gav middag och också delade med sig av sin rika erfarenhet av turism och vad Skåne borde kunna göra.

Så samlades man hos Flyinge Utveckling och fick veta hur föreningen arbetar samt funderade kring turistinfo Gårdstånga. Alla kommuner förklarade sig intresserade av att närmare utreda möjligheterna med en turistinfo för vägfarande. Beslöts att var och en skulle ta ställning till om man är beredd att skjuta till ett mindre belopp för att en förstudie skall kunna ge ett bättre beslutsunderlag.

Dagen avslutades med ett viktigt besök på Shellmacken och Family Vägresturanger där lokalerna och rastplatsen med infotavlor besöktes. Vi fick en bra information om möjligheterna och avslutade med en kopp kaffe i resturangen. Kommunerna beslöt på stående fot att genast öka antal broschyrer i den obemannade ytan som idag är ett slags turistinfo.

Resturangen och Shellmacken berättade om att man har cirka 2000 besökare dagligen i macken och resturangen. De som bara stannar på rastplatsen registrereas ej. Det är väldigt många tyskar och danskar som passerar här och ställer frågor som en bemannad turistinfo borde svarat på. Nu leder svaren oftast till att man var vidare.

Med en bättre skyltning längs alla de vägar som leder in mot Gårdstånga Shellmacken och en attraktiv bemannad turistinfo så borde man kunna fördubbla den siffran.

Läs mera här om förstudien

Gunnar Petersson

2003-09-02

Styrelsemöte torsdag den 4/9

Styrelsen har styrelsemöte torsdag kl 12-14 på kontoret.

 

2003-09-01

e-Compete väljer Flyingebygden

Inom bygden finner vi många företag som tillhör de prioriterade områdena för turism i Skåne. Position Skåne arbetar med dessa områden som är Trädgård, Natur, Häst och Mat. Vi är glada för att e-Compete har valt Flyingebygden som studieobjekt under två år. Vi har sedan våren 2003 ett projekt där vi i bild söker dokumentera företagen i bygden. Om ditt företag inte finns med i företagslistan så kompletterar vi gärna.

Gunnar Petersson

 

EU-projekt studerar och stödjer Flyingebygdens företag


Flyingebygden ingår i EU-projektet R3L CoLabs, som drivs av Lunds universitet och handlar om lärande regioner (bygder). Nu i september startar e-Compete, ett ytterligare EU-projekt som sätter bygdens företag i fokus. Framförallt kommer de företag som är rotade i bygden att studeras. e-Compete är ett samarbete mellan Lunds universitet och företag i Danmark, Tyskland och Wales. I dessa fyra länder ska företag i olika regioner studeras. I Sverige samarbetar Lunds universitet med Flyinge Utveckling och har valt ut Flyingebygden och dess företag som studieobjekt.

Målet med projektet är att hitta nya former för att stödja små och medelstora företags konkurrenskraft och innovationsförmåga genom erbjuda Internet-baserade verktyg för kunskapsdelning och samarbete. I Flyinges fall handlar det även om att se vad samspelet mellan företag och en lärande bygd betyder för företagens möjligheter att utvecklas.

För Flyingebygdens företag kommer e-Compete att innebära förfrågningar om att svara på enkäter och eventuellt ställa upp på intervjuer, men förhoppningsvis kommer e-Compete även att innebära en chans att utvecklas tillsammans med bygdens övriga företag.

Martin Möller och Erik Wallin

2003-09-01

Arbetet med boken om Flyingebygden är nu i full gång

Idag hade vi besök av bröderna Erik och Börje Olsson som har växt upp i Flyinge och har många minnen härifrån. Deras föräldrahem har idag en vacker röd färg och ligger längs med Holmbyvägen. De planerar att medverka i boken med flera artiklar, som kommer att handla om Byggmästarna, Möllorna i bygden, Ordenshuset, Soldattorpet, När Flyinge IF bildades och några historier kring Roslövsvägen.

Ordenshuset byggdes omkrig 1915 och revs 1960. Här fanns en scen och det visades film. Börje och Erik kommer bland annat att skriva om detta i boken. Se här om gamla bilder

 

 

2003-08-27

Apoteksombud

Matöppet har tidigare varit Apoteksombud. Man har kunnat handla vissa mediciner i affären. Sedan två år har man inte haft denna service på grund av alltför liten försäljning. Pensionärsföreningen har skrivit till Flyinge Utveckling och begärt att föreningen skall verka för att Matöppet åter blir Apoteksombud. Flyinge Utveckling har skickat en sådan skrivelse till Apoteket AB.

Nämnas kan att man numera kan beställa medicin via Distansapoteket i Hässleholm. Det går bra via telefon eller Internet. Varorna levereras direkt hem mot en kostnad av 75 kronor.

Vi återkommer då vi har svar från Apoteket angående Apoteksombud i Flyinge.

Gunnar Petersson

 

 

2003-08-22

Pensionärerna vill ha Apotekslådan tillbaks

Pensionärsföreningen har inkommit med en skrivelse till Flyinge Utveckling där man ber om hjälp med att få tillbaks Apotekslådan till Flyinge. Vi skall hjälpa till och se vad som kan göras.

 

 

2003-08-22

Ökad trafiksäkerhet mellan Flyingeby och Flyinge

Högsta fart för bilar är numera 50 km/timme på hela sträckan mellan Flyingeby förbi Flyinge Kungsgård över bron och fram till Flyinge samhälle. Tidigare fanns här en del sträckor med 70 km/timme. Arbete för att få detta tillstånd har gjorts av vägkommittéen.

 

 

 

2003-08-22

Flyingebygden lyfts fram - flera flaggor

Färs och Frosta Sparbank sätter upp flaggstänger tillsammans med Flyinge Utveckling på bankens tomt vid centrum i Flyingebygden. Nu är det klart att det blir flaggor även vid Plantshopen, dvs vid korsningen Holmbyvägen/Plantskolevägen med en vacker plantering. Vi arbetar också för att det blir flaggor vid Matöppet, vid Butlerservice i Holmby och vid Vandrarhemmet i Gårdstånga samt på Kungsgården och vid Shellmacken. Flaggorna planeras komma kring den 14 september.

Gunnar Petersson

2003-08-18

Full fart igen

Kontoret hade stängt 4-15 augusti men är nu öppet igen.

 

2003-07-08

Föreningen har stängt

Under perioden 8-17 juli har föreningen och kontoret stängt.

Gunnar Petersson

2003-07-07

Presskonferens med SDS

Delar av styrelsen hade idag en pressträff med journalist och fotograf från Sydsvenskan. Vi fick chans att under två timmar berätta om föreningen, varför den startade, hur den utvecklats och vad som har genomförts i syfte att lyfta fram bygden. Vi ser fram emot en artikel den närmaste tiden.

Gunnar Petersson

 

2003-07-01

Flyingebygden i Bygdenytt

Tidningen Bygdenytt i Skåne hade en stor artikel om Flyingebygden i sitt senaste nummer. Man pekar på att Flyingebygden har vissa likheter med Öresundsregionen och det intresse detta skapat samt att bygden nu ingår i ett större EU-projekt som leds av Lunds Universitet.

Gunnar Petersson

 

2003-06-26

Flaggor vid banken

Färs och Frosta Sparbank sätter upp flaggstänger tillsammans med Flyinge Utveckling på bankens tomt vid centrum i Flyingebygden. Detta är ytterligare ett sätt att synliggöra bygden. Banken kommer att öka öppettiderna från 1 september med ytterligare en dag i veckan på Flyingekontoret. Flyinge Utveckling hoppas att fler i bygden skall vilja använda flaggan.

Gunnar Petersson

 

2003-06-24

En ordförandeklubba

Föreningen har fått mottaga en ordförandeklubba av kyrkoherde Jan-Olof Järvung med förhoppning att denna skall föra med sig lycka och välgång för föreningens arbete.

Gunnar Petersson

 

2003-06-19

20 000 kronor från Sparbanken Finn

Efter ansökan från föreningen beviljade Sparbanken Finn ett bidrag om 20 000 kronor ur sin fond för allmännyttiga ändamål vid sitt sammanträde den 16 juni. Dessa pengar är mycket värdefulla för oss och det är glädjande att också Sparbanken Finn vill satsa på Flyingebygden via Flyinge Utveckling.

Gunnar Petersson

2003-06-10

SALU-gruppen i Flyinge

SALU-gruppen som arbetar med landsbygdsutveckling inom Skåne län, hade sitt styrelsemöte hos Flyinge Utveckling på tisdagseftermiddagen. En av punkterna var en presentation av Flyinge Utveckling av dess ordförande Gunnar Petersson. Frågorna i övrigt rörde landsbygdsriksdagen 2004 i Ystad, samt de olika deltagande organisationernas projekt. Deltagarna kom från Region Skåne, LRF, Studieförbundet Vuxenskolan, Kommunförbundet, SLUG, Resurscentrum för kvinnor, Hushållningssällskapet, Länstyrelsen, Hembygdsförbundet och Skogsvårdsstyrelsen

Gunnar Petersson

 

 

2003-05-30

Femtiotusen kronor från Sparbankstiftelsen Färs och Frosta

Ett mycket välkommet bidrag från Sparbanksstiftelsen, som gör att något av våra projekt kan komma att påbörjas. Det är mycket glädjande att stiftelsen fortsätter att stödja oss, då vi är ännu är helt beroende av stöd. Vi har även sökt bidrag från andra stiftelser och Eslövs kommun, som vi hoppas kan ge oss något ytterligare.

Gunnar Petersson

 

 

 

Flyinge Utveckling är en ideell politiskt obunden förening som verkar inom Flyingebygden

Kontakta föreningen

 

EMU Valet
Sponsorer
SDS artiklar Flyinge
Nyheter 
Bredbandsutbyggnad 
Bank och Post 
Bankens öppettider 
Bosätta sig   
Busstider  
Bygdens historia 
Kommunikationer 
Lagfarter

Länkar
Flyinge Kungsgård 
Företag i Flyinge 
Flyinge i bilder 
Föreningar
Gårdar inom Flyinge
Handla i Flyinge 
Hästar
Kartor
Namnet Flyinge 
Naturen i Flyinge 
Gårdstånga 

Kyrkor 
Kultur 
Service
Utfärder
Äta i Flyinge 
Övernatta 
Anslag  
Reportage Flyinge 
Valet 
Översiktsplanen 
 
Efterlysning