Besöksfrekvensen ca 3000 under en månad enligt Google Analytics. 

Ansvarig utgivare: Gunnar Petersson  tfn 046 522 20

CO2

Nyheter från 2011-11-17   Äldre nyheter klicka på länken nedan

Äldre nyheter 
Facebookgrupp
webbmail
Bygdebladet
Övernatta här 
Äta här
Bo här
Handla här
Hyra lägenhet
Snabbtelefonlista
Felanmälan Eslöv
Felanmälan Lund
Flyingebilden
Blogg om bygden
Eslöv om Flyinge
VA-SYD
Vattenmätaren

20 22 80

Lokal Service

 

 Flyinge ängar eldorado för fågelskådare

Flyinge vad betyder namnet

GOF IF
Flyinge Badmintonklubb
Flyinge Scoutkår
Trampen
Friskis & Svettis 
Gårdstånga-Holmby Rödakorsförening
Gårdstånga Hembygdsförening
Flyinge Utveckling
Flyinge Pensionärsförening 
Friluftfrämjandet
Flyinge Frimärksförening 
Hemvärnet 
Flyinge Vägförening 
Flyinge Ryttarförening 
Gårdstånga Vägförening
Flyinge S-förening 
Holmby-Gårdstånga Centerför.
Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening  
Frosta Hembygdsförening 
Skånska Körsällskapet
Avelsföreningen 

Flyingebygden i media
Sponsorer
SDS artiklar Flyinge
Bredbandsutbyggnad 
Bank och Post 
Bankens öppettider 
Bosätta sig   
Busstider  
Bygdens historia 
Kommunikationer 
Lagfarter

Länkar
Flyinge Kungsgård 
Företag i Flyinge 
Flyinge i bilder 
Föreningar
Fritid 
Gårdar inom Flyinge
Handla i Flyinge 
Hästar
Kartor
Namnet Flyinge 
Naturen i Flyinge 
Gårdstånga 

Kyrkor 
Kultur 
Service
Utfärder
Äta i Flyinge 
Övernatta 
Anslag  
Boken om Flyingebygden
Valet 
Tidning 
Översiktsplanen 
Medborgarkontoret 

2014-12-13

Nya busstidtabellen 15 december 2014

Det kommer att under första halvåret 2015 bli många bussar som skall vända i Flyinge. Den nya turlistan börjar från måndag och innebär att 12 bussturer per vardag kommer från Dalby med linjenummer 175 och passerar Södra Sandby samt vänder vid Plantskolevägen i Flyinge. 

Linje 157 Eslöv - Flyinge kommer också att vända vid Plantskolevägen med 12 turer varje vardag. Om man vill åka Flyinge -  Lund kommer det att finnas 21 turer att välja på. 

Vill man åka Flyinge -Malmö så är det buss 175 som nu ger denna möjlighet. 

Men detta förhållande kommer vad som sagts att gälla endast fram till halvårsskiftet 2015 då de nya busshållplatserna vid Gårdtångarondellen bör stå klara. Då drar man in buss 175 som får vända i Södra Sandby som tidigare. Detta medför att inga bussar passerar Flyingeby och Flyinge Kungsgård. 

Istället får vi ett stort antal turer med Skåneexpressen  till Lund 40 turer per vardag och till Malmö med 33 turer per vardag.

Alla som tycker om att åka kollektivt har nu stora möjligheter. Ju fler som åker buss desto större chans att vi får behålla alla dessa turer. Passa på att ta bussen  Södra Sandby - Flyinge, som hotas av indragning efter sommaren. 

 

2014-12-12

Årets Eventskåning

Marianne Lilja Wittbom har nominerats till årets Eventskåning. Om du vill rösta på henne och Flyinge eller medtävlarna så gå hit.

 

2014-11-20

Bettransporterna förlängs

Eftersom årets betskörd varit ovanligt god så kommer transporterna genom Flyingebygden att bli om möjligt ännu mer intensiva och förlängs till och med första veckan i februari. 

2014-11-20

Renovering av grönområde

Grönområdet vid Äppelvägen - Blomstervägen kommer att förändras, så att vissa buskage helt tas bort och ersätts med gräsmatta. Andra delar förnyas med nya buskar. 

 

2014-11-20

Bygdebladet 2014 

Nu skall bygdebladet vara utdelat. Kan vara så att ni som har "EJ REKLAM" på er postlåda inte fått något blad. Man kan också läsa bladet här direkt i datorn. 

 

2014-11-17

Årets julmarknad på Flyinge Kungsgård i Smedjan

Flyinge Utveckling arrangerar för 11:e året i rad julmarknad på Flyinge Kungsgård. I år den 22-23 november kl 11-15 i samband med Flyinge Grand Prix och Flyingedagarna. Årets julmarknad med många nya utställare kommer att hållas i smedjan som ligger i längan till höger på bilden. 

2014-11-17

Flyinge Indoor

Jättemycket folk väntas komma till den stora hopptävlingen nu i veckan som avslutas med julmarknad och show lördag söndag. 

Se mera på www.flyinge.se

2014-11-05

Busshållplatsen Gårdstångarondellen

Trafikverkets projektledare berättade idag att entreprenadföretaget Serneke AB är utsedd att byggade nya hållplatserna som kommer att stå klara i juni 2015. Tidtabelländringar vad gäller buss 157 kommer redan i december 2014 och anpassas till tidtabellerna för Skåneexpressen 1 och 2 mellan Kristinastad och Malmö  resp. Lund.

Trafikverkets hemsida har nyligen uppdaterats. Läs mera här

 

2014-11-03

Onsdag 5 november kl. 19.15 i Flyinge Församlingshem.
Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening bjuder in till höstens näst sista föreläsning
Jan-Olof Nilsson, Falkenberg
”Lucky Strike" 
Författaren Jan-Olof Nilsson framför sin prisbelönta skildring om kärlek och möten i andra världskrigets skugga. 1300 amerikanska flygare räddade sig till södra Sverige. De bjöd småpojkar på ”chewing gum”, lärde tonårsflickor dansa Jitterbug. En föreläsning med bilder och musik ur en gammal rörradio.
Ett arrangemang i samarbete med Flyinge Bibliotek.

 

2014-10-15

Skånes landskap i förändring 
Föreläsning onsdag 22 oktober kl. 19.15
i Flyinge Församlingshem
Föreläsare är Sven Persson, Vankiva 
Allt började i Skåne omkring 1950. Sverige hade klarat sig relativt helskinnat från andra världskriget som förött stora delar av övriga Europa. Den tekniska och ekonomiska utvecklingen hade ännu inte tagit fart, men ansenliga förändringar i landskapet började synas, vilket oroade natur- och landskapsvårdare. Professor Henning Weimarck, Lunds Universitet, och hans son Gunnar reste under flera år runt i Skåne för att med kameran skapa ett tidsdokument över landskapet. 
Sextio år senare har Sven Persson följt i deras fotspår och fotograferat ett urval av dessa platser. Tack vare dessa bilder kan vi följa hur dramatiskt det skånska landskapet har förändrats. 

 

2014-10-11

Flyingedagarna 2014

En show  kommer i år att arrangeras i samband med Flyinge Indoor 16-23 november. Showen ges lördagen den 22 november. Se mera här

 

2014-10-11

vd Flyinge AB slutar 

Marianne Lilja Wittbom meddelar att hon kommer att sluta som vd för Flyinge AB och hästverksamheten på Flyinge Kungsgård den 7 april 2015. Se mera här.

 

2014-10-10

BMSL Flyinge 

BMSL Flyinge är en internationell förskola för förskolebarn som ligger på  Flyinge Kungsgård i Lunds kommun.   Se mera här.  BMSL driver friskola i Lund och är en mycket välmeriterad skola baserad på Montessori pedagogik  www.bmsl.se

 

2014-10-07

Fiber till Flyingebygden

Fibergruppen har lagt upp en kontaktsida för de som är intresserade av snabb Internetförbindelse via fiber. http://www.flyingefiber.net/

 

2014-10-04

Årets julmarknad på Flyinge Kungsgård i Smedjan

Flyinge Utveckling arrangerar för 11:e året i rad julmarknad på Flyinge Kungsgård. I år den 22-23 november kl 11-15 i samband med Flyinge Grand Prix och Flyingedagarna. Årets julmarknad kommer att hållas i smedjan som ligger i längan till höger på bilden. 

Utställare hittar kontaktuppgifter till arrangören här.

 

2014-10-04

Föreläsningsföreningen Onsdag 8 oktober  kl. 19.15

Madelaine Roos

"Mot nya mål – om kärleken till idrotten och vägen tillbaka"

 

"Hösten 2005 råkade jag ut för en fotbollsskada som skulle få mer långtgående konsekvenser än jag kunnat ana. I min föreläsning berättar jag om hur kärleken till idrotten fick mig att kämpa trots år av smärtor och motgångar. Jag valde att ta kampen och min dröm är att inspirera andra att orka kämpa och att hitta den inre styrkan som vi alla har."

Se hela höstens program här

 

2014-09-25

Flyinge Taxi kör lokalt driven kollektivtrafik

Flyinge Taxi kör nu två pendlingsturer Lund C - Flyinge på eftermiddagen samt en tur på morgonen Flyinge -Lund C till en kostnad av 50:-/person och resa. Du åker bekvämt i taxibil till detta pris. Tiderna och andra uppgifter finns på Skånetrafikens reseplanerare.

Om du vill åka en hel månad så kontakta Flyinge Taxi. 

2014-09-16

Valet 2014 i valkretsen Flyinge

SD gick framåt till 16,4%  (2010 hade man 13,8%)  Alliansen + kommunpartiet fick 49,9% (56,4%) och Rödgröna 33,4 (29,8%). 

Således en viss förskjutning från Alliansen till rödgröna och SD i kommunvalet.   

2014-09-12

Restaurangen på Flyinge Kungsgård

Restaurangen är öppen för alla och serverar lunch på vardagar. Lokalen har fått en rejäl ansiktslyftning under 2013. Förutom luncher till egna elever och personal samt övriga lunchgäster levererar man även till BMSL förskolan i Flyinge och sedan augusti även till stora  BMSL i Lund. 

 

2014-09-12

Trafikbuller i Holmby

Holmby har fått sänkning till 40 km/timme och ny asfaltbeläggning på genomfartsvägen. Den nya beläggningen tycks dock skapa fler vibrationer och därmed buller  i omkringliggande hus.  

 

2014-09-12

Biosfärområdet Vombsänkan

Arbetet med att skapa ett Biosfärområde Vombsänkan pågår inom Sjöbo, Lund och Eslövs kommun. Flyingebygden är tänkt att ingå, liksom Harlösanejden, Revingefältet och troligen också Skrylleområdet med sitt Naturum. Närmaste biosfärområde är Kristianstad Vattenrike. Läs mera här om biosfärområde

 

2014-09-12

Bredbandsgruppen

Flyinge Utveckling stödjer det initiativ till att söka få bredband baserat på ett fibernät till hela bygden. En särskild hemsida kommer snart upp för att informera om det arbete som pågår. 

 

2014-09-12

Bankhuset är till salu

fd Bankhuset är till salu sedan en tid. Bygdebolaget funderar på hur huset skulle kunna användas för bygdens bästa. 

 

2014-09-11

Julmarknad 2014

Årets julmarknad blir på Flyinge Kungsgård 22-23 november i samband med Flyinge Grand Prix i hoppning.   

 

2014-09-11

Skrivelse till Skånetrafiken

Flyinge Utveckling och Flyinge AB har i skrivelse till Skånetrafiken framfört önskemål om att få behålla bussturerna mellan Flyinge och Södra Sandby även efter att de nya busshållplatserna vid Gårdstångarondellen står klara våren 2015. Läs hela skrivelsen här.

 

2014-09-11

Mikrofonden Skåne
Flyinge Uveckling är en av grundarna till Mikrofonden Skåne, som har till syfte att stärka den idéburna sektorn med mikrolån och garantier för lån. Övriga grundare är Hela Sverige ska leva Skåne, Coompanion Skåne, Röstånga Utveckling AB (svb). 
Lån upp till 50 000 kronor till samhällsnyttig utveckling skall bli möjligt.
Man kan vända sig till Flyinge Utveckling

 

2014-08-20

En extra sängplats

Flyingegården som ligger mitt i Flyinge kan kanske hjälpa dej om du behöver extra sovplatser i samband med stor högtider. Under storhelger och sommaren kan det finnas extra många lediga rum. Men man bör vara ute i god tid. Se mera på Flyingegården

Flyingegården ägs av bygdebolaget. 

 

2014-08-19

Stort intresse för bredband

Ett tiotal personer kom till mötet, där vi fick information om hur man planerar för bredband i Harlösa, Hurva och Stehag. Mötet var överens om  att hela bygden skall kunna erbjudas bredband genom att starta ett arbete för 1Gbit fiber via en ny ideell förening. 

 

2014-07-20

Möte om bredband i Flyingebygden

En bredbandsgrupp kommer att träffas den 18 augusti kl 18. Är du intresserad av frågan och vill deltaga i mötet kan du anmäla detta här.

 

 

2014-07-20

Nya busslinjerna i samband med nya busshållplatsen i Gårdstånga

Vi inom Flyingebygden gynnas av nya busshållplatsen i Gårdstånga vilket gör det snabbt och lätt att ta sig till både Lund o Malmö. Vi får även fler turer till Eslöv.

Alla missgynnas då det gäller att ta sig till Södra Sandby. Boende/verksamma i  Flyingeby och Flyinge Kungsgård missgynnas mest. Boende i Holmby får som tidigare ta sig till Flyinge för att nå bussen.

Boende i Harlösa får åka via Södra Sandby - Lund för att ta sig till Eslöv med buss och tåg. 

 

2014-06-24

Flyinge Ängar invigt

Landshövdingen Margareta Pålsson och kommunalrådet Cecila Lind invigde idag naturreservatet Flyinge Ängar med varsitt spadtag för att gynna sandlevande insekter. 

Reservatet som är 45 ha stort och ligger synnerligen tätortsnära blir Eslöv kommuns. 6:e naturreservat. Startskottet togs när Sven Astell köpte en del mark av Eslövs kommun och sedan sålde till Naturvårdsverket för en symbolisk summa. Båda invigningstalarna betonade Sven Astells betydelse i processen att reservatet idag kunde invigas. 

 

2014-06-19 

Länsstyrelsen bjuder på korv 24 juni kl 16-19

Vid lilla grusan. I samband med invigningen av naturreservatet Flyinge ängar är alla välkomna. Se mera nedan

 

2014-06-19

Parkering på kommunala gräsmattor

En flyingebo påpekar att bilar, husvagnar, husbilar som parkerar på kommunala gräsmattor istället borde parkera på avsedd plats. Det finns  exempelvis en parkeringsplats Blomstervägen Äppelvägen där man kan parkera husvagnar och husbilar. 

 

2014-06-19

Busslinjen Flyinge-Södra Sandby

Många hör av sig och beklagar att det inte blir möjligt att resa Södra Sandby - Flyingeby Flyinge Kungsgård - Flyinge efter att de nya hållplatserna vid Gårdstångarondellen öppnar. 

 

2014-06-17

Nya busslinjer till Flyingebygden.

Från december 2014 kommer nya bussturer att påverka Flyinge, Flyinge Kungsgård, Flyingeby och Gårdstånga/Getinge. De nya hållplatserna vid rondellen 
i Gårdstånga planeras att stå klara våren 2015. Dock måste tidtabellerna som skall träda i kraft december 2014 planeras redan nu. 

Busslinje 157 kommer att kortas och trafikera sträckan Eslöv-Flyinge med vändplats Flyinge Plantskolevägen. 
Idag har denna linje 7 turer på vardagar som kommer att utökas till 12 turer. Vi har ingen helgtrafik idag och det finns inga förslag på att det skall bli 
så heller under 2015. Vi hoppas att linjen kommer att kunna tidsanpassas både till SkåneExpressen och till Pågatåg/Öresundståg som går norrut från Eslöv C.

Busslinje 175 mellan Dalby och Södra Sandby kommer under en kort period att förlängas till Flyingeby, Flyinge Kungsgård, Flyinge med vändplats Flyinge Plantskolevägen. 
Denna linje har idag 11 turer på vardagar. Inga planer på helgtrafik. Då busshållplatserna vid Gårdstångarondellen står klara kommer denna förlängning av busslinjen att upphöra då bytet till 
Malmö/Lund kommer att ske vid motorvägshållplatsen till SkåneExpressen 1 samt SkåneExpressen 2. 
Detta innebär att det inte blir någon busstrafik på sträckan Flyinge - Flyinge Kungsgård - Flyingeby - Södra Sandby. De som idag använder sig av hållplatserna
Flyingeby samt Flyinge Posten tar sig sedan upp till Flyinge Posten för att ta sig vidare till Malmö/Lund/Eslöv. 

Boende i Harlösa kan idag ta sig till Eslöv genom att åka linje 157 men från december ersätts denna resmöjlighet av linje 155 som kommer att gå från Harlösa
in till Lund via Södra Sandby. I Lund byter man sedan till tåg mot Eslöv. Detta pga ett litet resandeunderlag som reser hela sträckan Harlösa-Eslöv. 

Möjligheterna ökar att från Flyinge och Gårdstånga/Getinge åka söderut till Lund och Malmö men också norrut till Hörby och Kristanstad
via de nya hållplatserna i Gårdstånga för Skåneexpressen 1 och Skåneexpressen 2. SkE1 har på vardagar 24 turer och SkE2 har 36 turer. 

Vi kommer att försöka påverka Trafikverket att göra vägsträckan mellan Flyinge Posten och Flyinge Kungsgård mera säker för trafikanter som väljer att gå 
eller cykla denna sträcka, för att kunna använda linje 157 vid hållplats Flyinge Posten. Om man inte kan ta buss 157 från Gårdstånga rondellen så är 
cykelavståndet Flyinge Kungsgård - Gårdstånga rondellen 4,7 km. Det finns cykelväg mellan Flyinge-Gårdstånga. 
Personal och elever på Flyinge Kungsgård kan också välja att gå eller cykla till busshållplatsen i Södra Sandby. Avståndet här är 4,2 km. 


/Skånetrafiken gm Gunnar Petersson

2014-06-12

Ringmärkning av storkar på Flyinge Kungsgård 17 juni kl 0700

Berith Cavallin påbörjar ringmärkning av storkungar via en hög kranlift från Kraftringen. Alla som önskar följa detta äventyr är välkomna hälsar Berith. 

2014-06-11

Invigningsinbjudan naturreservatet den 24 juni "Lilla Grusan"

Här kommer den officiella inbjudan till invigningen av naturreservatet Flyinge Ängar kl 16-19. Lanshövdingen Margareta Pålsson och kommunalrådet Cecilia Lind invigningstalar kl 18 och så bjuder Länsstyrelsen på korv och fika. Se hela inbjudan här. Alla hjärtligt välkomna.

 

2014-06-11

Nya busshållplatserna vid Gårdstångarondellen

Trafikverkets hemsida visar upp planritningen för busshållplatsen. Se här. Jämfört med de första skisserna har det blivit mera samlat och tydligt. Man kommer att bygga en ny pendlarparkering, det blir hållplats för buss 157 i båda riktningarna precis vid rondellen. Det blir hållplats för på och avstigning till Skåneexpressen 1 och 2. Man beräknar att hållplatserna kan stå färdiga våren 2015. Man skall kunna nå hållplatserna via bil, cykel och via busslinje 157.  Mer information om förändringarna vad gäller busslinjerna kommer inom kort. 

 

2014-06-04

Student-VM i Flyinge 2016

Aachen 2012, Abu Dhabi 2014 och om två år, 2016 är det dags för Flyinge. För första gången på över 40 år ska ett student-VM arrangeras i Skåne och den här gången kommer det att handla om ridsport. 

Hundra deltagare, runt femtio hästar och ett sextiotal funktionärer. Om två år står Flyinge värd för student-VM i ridning. Studenterna, som sist tävlingen avgjordes kom från såväl Kirgizistan som Japan och Nya Zeeland, ska tävla under fem dagar.

- De kommer att rida hoppning enligt ett knock-out system. De första klasserna kommer att gå på låg nivå medan finalen går i 1,40 hoppning, säger Marianne Lilja Wittbom, VD på Flyinge. 

Flyinge som har runt 90 evenemangsdagar om året och därmed viss vana i att arrangera tävlingar kommer att stå som huvudarrangör tillsammans med Event in Skåne, Sveriges Akademiska IF, Lunds universitet och Lunds Kommun. Att locka studenter till regionen är förstås intressant ur många perspektiv. Samarbetet mellan de fyra parterna är helt nytt.

- Det här är en fantastisk möjlighet för oss inblandade att påbörja ett samarbete som förhoppningsvis kan leda till många fler. Vi har inte haft något student-VM i Skåne sedan 60-talet och då handlade det om handboll. Förhoppningsvis ska vi nu efter 2016, kunna ha många fler studenttävlingar och andra evenemang tillsammans, säger Pehr Palm VD på Event in Skåne. 

Till vardags bedrivs det förutom evenemang också utbildningar upp till universitetsnivå och avel på Flyinge. 1661 grundades Flyinge som ett nationalstuteri, anorna sträcker sig dock till 1100-talet vilket gör Flyinge till ett av världens äldsta stuterier.

- Det är en fantastisk möjlighet att få visa upp Flyinge som har en unik miljö och ett gediget hästkunnande för dessa elever som vi hoppas ska komma tillbaka som besökare i framtiden. Att kunna bjuda in tillsammans med kommun och region hoppas vi kunna göra fler gånger i framtiden, säger Marianne Lilja Wittbom. 

Årets student-VM avgörs i Abu Dhabi. Tävlingen blev framskjuten från mars till november på grund av hästinfluensa. Personal från Flyinge kommer att åka till tävlingen som lagledare och för att hämta inspiration för 2016. 

Anna Nyström

 

2014-06-03

VA-ledning grävs mellan Allévägen och Fasanvägen

En VA-ledning grävs just nu mellan Allévägen och Fasanvägen strax nedanför bussvändplatsen Flyinge Plantskolevägen. 

 

2014-05-29

Talanger till Flyinge Kungsgård

På Kristi himmelfärds dag anländer det 60 unga ryttare i ålder 16-21 till Flyinge Kungsgård för att ta del av Skånes Ridsportförbunds uttagning till Talang Skåne 2014-15.

 

2014-05-28 

Förändrade busslinjer

Skånetrafiken kommer att anpassa sina busslinjer efter den planerade nya hållplatsen vid Gårdstånga rondellen. Syftet är att kunna mata passagerare till den nya hållplatsen där man sedan kan byta till Skåneexpressen 1 och 2. Det ger en god möjlighet att få tätare turer till Flyingebygden. Ett infomöte kommer att hållas inom kort i detta ärende. 

 

2014-05-28

JM ansöker om byggplan hos kommunen

JM har lämnat förslag till byggplan på den mark man äger i Flyinge runt Flyingeskolan. Man ansöker nu hos kommunen om att få sälja 40 tomter till fri byggnation av villor. De tidigare planerna på 70 villor i gruppbebyggelse som JM själva skulle bygga har man skrinlagt. 

2014-05-26

EU-Valet i Eslöv

I Eslövs kommun gick SD mycket starkt fram med + 8,1% liksom Miljöpartiet +4,2%. De som främst fick betala denna framgång var Moderaterna - 4.9% och Socialdemokraterna med - 4,2%. Sverigedemokraterna blev nu näst största parti med 16,8% av väljarkåren. Socialdemokraterna är dock fortfarande största parti med 25,8%.

 

2014-05-20

Boken om Flyingebygden

År 2006 utkom boken om Flyingebygden. Denna finns att köpa bland annat hos Salong Nackdelen i Flyinge. Många äldre som bott i Gårdstånga och Holmby kommuner har vänt sig till Erik Olsson som föddes i Flyinge. Erik har avlidit den 10 maj och kan inte längre ge oss svar. De svar som finns går att läsa i boken om Flyingebygden, som fortfarande finns i en restupplaga. Se mera här.

 

2014-05-16

Utdelning i bygdebolaget

De som äger aktier i bygdebolaget har i inbjudan till årsstämman fått meddelande om utdelning på aktierna. Läs mera här om villkoren

 

2014-05-14

Utflykt i naturen med föreläsningsföreningen den 17 maj

Lördagen 17 maj bjuder Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening in till vårens sista föreläsning.
Vi tar oss till det vackra naturreservatet Borgen vid Vallåkra, strax öster om Landskrona och blir där guidade av Bengt Nihlgård. Det blir natur och historia i en skön blandning - i typisk Nilhgårdstil. 
Bra promenadskor rekommenderas.
Alla intresserade samlas vid Flyinge Församlingshem kl. 08.30 för samåkning och vi beräknar att vara tillbaka omkring kl.13.30. 
Viktigt: Tag med en härlig fikakorg! 

 

2014-05-11

Äldre Vattenprov

Vi har tagit fram ett äldre protokoll från vattenanalys i september 2013. Se detta här.  PH-värdet var då 7,4 vilket ligger under gränsen 7,5 varför det blev en anmärkning. PH-värdet skall ligga mellan 7,5-9. I september 2013 hade vi inte Bolmenvatten. 

 

2014-05-10

Årsmötesprotokoll Flyinge Vägförening 

Se mera här

 

2014-05-10

Harlösa den 18 maj kl 11-16

Natur- och kulturdag i det gröna  Utsiktsplatsen Bligehöj intill Harlösa kyrka
söndagen 18 maj kl 11 – 16. Se hela programmet här

2014-05-08

Vattenkvaliteten i Flyinge 

VA-SYD beställer regelbundet vattenprov på Flyingegården som sedan analyseras. Att man tar provet på Flyingegården beror mest på att det är tillgängligt på dagtid.  Enligt dessa analyser får vi numera ett bra vatten. Har även diskuterat vattenkvaliteten med Magnus Ek på VA-SYD, som välvilligt ställt analyssvaren nedan till vårt förfogande. Magnus säger att Ph värdet kan få vara upp till 9.  Hårdhetsgraden är nu kring 3,5 men var tidigare cirka 8. Det finns kanske någon kemist i bygden som kan mera om vattenanalyser. En del personer klagar på att tvätten nu blir mera påverkad som om kalkhalten var högre än tidigare då allt Flyinge vatten avhärdades i filter. 

Se protokoll 1 och protokoll 2

 

 

2014-04-29

Invigningsinbjudan naturreservatet den 24 juni "Lilla Grusan"

Här kommer den officiella inbjudan till invigningen av naturreservatet Flyinge Ängar kl 16-19. Lanshövdingen Margareta Pålsson och kommunalrådet Cecilia Lind invigningstalar kl 18 och så bjuder Länsstyrelsen på korv och fika. Se hela inbjudan här. Alla hjärtligt välkomna.

 

 

2014-04-24

Välbesökt årsmöte 

Ett 30-tal personer medverkade på Flyinge Utvecklings årsmöte som inleddes med en uppskattad rundvandring på Flyinge Kungsgård med vd Marianne Lilja Wittbom. Bland annat fick man se den nyligen invigda "Active Stable" , där ett 20-tal hästar kan ströva fritt och få mat via automat. Se mera om årsmötet här 

 

2014-04-23

Valborgsfirande med scouterna

Fira Valborg med oss! 
Bålet tänds kl 20.00. Platsen är som vanligt “lilla grusan” (vid Ljungbjersvägen i Flyinge). Korvgrillning, kaffe och lotterier mm.
Samling för fackeltåg på scoutgården kl 19.20. Tåget avgår ca 19.30. Välkomna!
Mer info på www.flyingescoutkar.se

 

2014-04-22

Invigning av naturreservatet Flyinge Ängar

Länsstyrelsen kommer att hålla invigning av det nybildade naturreservatet Flyinge Ängar tisdagen den 24 juni mellan kl 16-19. Landshövdingen och representanter från Eslövs kommun kommer kl 18.  Det kommer att bli något musikframträdande och stationer där man kan få mer information om reservatet. 

 

2014-04-10

Guidad visning av Flyinge Kungsgård 23 april kl 1800

Alla medlemmar i Flyinge Utveckling och aktieägare i bygdebolaget har möjlighet att få en visning av anrika Flyinge Kungsgård. Vd Marianne Lilja Wittbom håller i visningen, som avslutas med en lättare måltid. Guidningen utgår från chefsbostaden, den gula huvudbyggnaden från början av 1800-talet.  Anmälan per epost  senast den 21 april.

 

2014-04-10

Clinic med Bo Jenå 3 maj

Den tredje maj håller Bo Jenå tillsammans med amerikanen Kim Barteau en clinic i frihetsdressyr på Flyinge. Anmäl er till Anna Nyström senast den 28:e april

2014-04-10

Kallelse bolagsstämma Flyinge bygdebolag 23 april 

Aktieägare i Flyinge bygdebolag kallas till bolagsstämma. Se mera här. 

2014-04-10

Kallelse årsmöte Flyinge Utveckling      23 april

Den ideella föreningen kallar sina medlemmar till årsmöte den 23 april. Mötet hålls på Flyinge Kungsgård och inleds med guidad rundtur. Se hela kallelsen här.  OBS förhandsanmälan till den guidade turen via ebrev 

 

2014-04-10

Naturreservatet Flyinge Ängar invigs i juni.

Länsstyrelsen genomför nu arbete enligt plan på Flyinge Ängar. Man siktar på att ha invigning under juni månad. 

 

2014-04-10

Holmby har fått 40 km/timme

Efter skrivelse från byborna i Holmby har man nu fått sänkt hastighet till 40 km/timme på väg 104  genom Holmby samhälle. Byn genomkorsas av väg 104 och husen ligger nära vägen. Man önskar också bättre belysning längs med vägen för att undvika olyckor. Eslövs kommun har lovat titta på frågan.

 

2014-04-10

Medborgarkontoret öppnat

Många besökte invigningen av Medborgarkontoret på biblioteket Flyingeskolan. Ett bra initiativ av Eslövs kommun, som vi hoppas leder till att Flyingebygdens dialog med kommunen förbättras. . 

2014-03-31

Medborgarkontoret  öppnar 7 april

Flyinge får Medborgarkontor på biblioteket med invigning den 7 april mellan kl 15-19. Alla hjärtligt välkomna. Biblioteket ligger vid Flyingeskolan i Flyinge.

2014-03-22

Inbrottsvåg  

Flyingebygden har drabbats av ett antal inbrott och inbrottsförsök igen. 

 

2014-03-17

Kallelse Flyinge Vägförening årsmöte 8 april kl 1900

Styrelsen kallar till årsmöte i Flyinge Vägföreningen. Se mera här

 

 

2014-03-13

Kallelse bolagsstämma Flyinge bygdebolag 23 april 

Aktieägare i Flyinge bygdebolag kallas till bolagsstämma. Se mera här. 

 

2014-03-13

Kallelse årsmöte Flyinge Utveckling      23 april

Den ideella föreningen kallar sina medlemmar till årsmöte den 23 april. Mötet hålls på Flyinge Kungsgård och inleds med guidad rundtur. Se hela kallelsen här.

 

 

2014-03-05

Beslut Naturreservatet Flyinge Ängar

Länsstyrelsen i Skåne län har beslut om bildande av och fastställande av skötselplan för naturreservatet Flyinge ängar i Eslövs och Lunds kommun, Skåne län.
Beslutet vinner laga kraft den 28 mars 2014 om det inte överklagas.

Läs mera här om beslutet och skötselplanen. 

Gunilla Davidsson Lundh

2014-03-03

Föreläsningsföreningen
Onsdagen 12 mars kl.19.15 kommer Ingmar Skogar till Flyinge Församlingshem och berättar om och visar bilder från ”Nya Zeeland-Sveriges motpol”. På andra sidan klotet ligger detta makalöst vackra land med snötäckta berg, djupa fjordar och mäktiga glaciärer. Här hittar man också stora gräsarealer med miljontals betande får blandat med engelskinspirerade samhällen. Storstaden Aucklands skyskrapor på Nordön är en kontrast till skogar med jätteormbunkar.
Arrangör är Gårdstånga-Holmby föreläsningsförening som håller sitt årsmöte i anslutning till föreläsningen.
Alla är hjärtligt välkomna.

2014-02-24 

Eslövs kommun påbörjar VA-arbeten på Allévägen-Fasanvägen i Flyinge

Tio tomter kommer att bli byggnadsklara under juni månad 2014. VA-arbeten kommer att påbörjas inom en månad. Vatten och avlopp kommer att dras från Allévägen österut till Fasanvägen och berör både de tio nya tomterna och de befintliga fastigheterna. Se mera på kartan här. 

 

2014-02-24

Flyinge Plantshop öppnar upp större yta

Idag den 24 februari öppnar Flyinge Plantshop upp 1000 kvm extra yta. Man har köpt del av närliggande fastighet Flyinge Verkstad så att man får betydligt större yta för växter. Man planerar också att kunna erbjuda en caféverksamhet kopplad till den tidigare verkstaden. Man har öppet 9-19 varje vardag och 9-16 på lördagar samt helgdagar och söndagar 10-16.  

 

2014-02-24

Onsdag 26 februari kl. 19.15 föreläsning i Flyinge Församlingshem

Michael Lechner, Solna 
”Mord ombord”


En enmansföreställning om ett äventyr, ett mord och kampen för överlevnad i ett iskallt Arktis byggd på en verklig händelse. Ett äventyr i samma klass som Shackleton, Amundsen eller Andrée.
En föreställning i samarbete med Eslövs Teaterförening. 
Medlemmar i Eslövs Teaterförening, Gårdstånga-Holmby föreläsningsförening och skolungdomar har gratis inträde. - Kr. 30:-/pers. för icke medlemmar.

2014-01-31

Trafikverket meddelar

Trafikverket har beslutat fastställa vägplan för busshållplats vid Gårdstångarondellen.

Det är samma plan som Trafikverket Region Syd tidigare visat upp som nu fastställs. Så snart beslutet får laga kraft kan arbetet med att bygga hållplatserna fortsätta.

 

 

2014-01-30

Föreläsningsföreningen

OBS UTSÅLT

Onsdag 12 februari kl. 19.15 

Tareq Taylor, Lomma
"Kärlek till mat" 

Välkomna till en kväll i matens och kärlekens tecken. Tareq är kock i bl.a. program i SVT 1 och SVT 2, samt har ett eget program "Tareq Taylor´s Nordic Cookery" som visas i BBC, FOX och Asian Food Channel. Tareq kommer att berätta om sin resa från unga år fram till idag och hur maten, och framför allt kärleken till maten och människorna i hans liv fungerat som vägvisare och givit inspiration till att skapa, inte bara nya rätter, men också nya restauranger och TV-program.
OBS! Till denna föreläsning krävs biljett, som finns att köpa för 30:- på Biblioteket i Flyinge fr.o.m. 29 januari. Biljetter går ej att beställa eller köpa före detta datum.

Läs hela vårens program här.

 

2014-01-18

Naturreservatet Flyinge Ängar

 Länsstyrelsen meddelar att man planerar att besluta om naturreservatet under våren 2014. En parkering med anslagstavla och rastplatsmöjligheter kommer så småningom att anläggas i hörnet vid Fasanvägen. De våtmarksrestaureringar som utförts inom Kävlinge å projektet är nu slutförda. Det innebär att två groddammar har anlagts samt att man satt ett reglerbart dämme i ett utloppsdike för att få de västra fuktängarna blötare under längre period för att gynna våtmarksfåglar. I samband med detta projekt har man även tagit ner en del träd och buskar och grävt några ytor med bar sand för att gynna sandmarksinsekter.

Det som kommer att ske framöver i år är att ett arbetslag från Skogsstyrelsen kommer att börja jobba där ganska snart. De kommer bl a att ta ner en del unga tallar och alar och se över stängslingen på några ställen. Om tid finns kommer de även att jobba med att skapa fler sandblottor och naturvårdsbränning. Man kommer även att stängsla ytterligare ett fuktängsområde som har legat ohävdat en längre tid i syfte att kunna hävda markerna genom bete av främst kor. Samtidigt är man angelägen att besökare till området skall kunna röra sig bekvämt och kunna upptäcka de flora- och faunavärden som finns inom området.

GUNILLA DAVIDSSON LUNDH

2013-12-22

God Jul 2013

Julen i Flyingebygden ser i år ut att bli grön med 7-8 plusgrader. Kanske en helg med tid för julklappar, familj och julläsning. Boken om Flyingebygden finns fortfarande att köpa. Se mera här.  Om du önskar motionera finns goda möjligheter. Se här. Svenska kyrkan har många gudstjänster och andra aktivister. Se mera här

 

 

2013-11-25

Julmarknad Flyinge Kungsgård 7-8 dec kl 11-15

Flyinge Utveckling arrangerar traditionsenligt julmarknad på Flyinge Kungsgård. 

Årets julmarknad har flyttas till vagnhallen på Flyinge Kungsgård. Denna ligger strax bakom gråstenslängorna.  Här finns även fina vagnar att beskåda. På söndagen kommer också Skånska körsällskapet att erbjuda de som vill att åka häst och vagn. Kaffe med glögg. Ett 20-tal utställare. Fri entré.  Bilder från tidigare års julmarknad hittar du här

 

2013-11-30

Föreläsning Onsdag 4 dec kl 19.15 

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening bjuder in till höstens sista föreläsning onsdagen 4 december kl. 19.15. i Flyinge Församlingshem. 
Under rubriken ”Varning för jazz – en tidsresa med en trattgrammofon” tar riksspeleman Erik Ask-Upmark från Genarp med oss på en nostalgisk djupdykning till 20-, 30- och 40-talet, när den nya musikgenren ”jazz” hälsades med skepsis från den äldre generationen.
Det bjuds på odödliga och välkända slagdängor med gamla svenska schlagerstjärnor. Det blir jazz och blues, varvat med underhållande anekdoter. Som hjälp har Erik med sig fantastiska trattgrammofon anno 1907!
Alla hälsas hjärtligt välkomna.

P.S. till redaktionen. Bild på Erik kan man hitta på hans hemsida www.varningforjazz.se.

 

2013-11-26

Flyinges Storkar 2013

Storkungen 1589, som växte upp i östra boet på Klocktornet, gick länge i en blandad flock med över 40 unga och gamla storkar i Vollsjö där jag senast 21 sept läste av den. Den 26 sept gav sig 25 ungstorkar ur den flocken iväg, sträckte in över Stevns på Själland och svängde direkt av mot söder. Den 30 sept passerade 21 storkar (enl rapport) över Prag och det var sannolikt skånegänget. Den 10 oktober kom en annan rapport från Tjeckien att 1589 hittats död (sedan länge) söder om Prag.
1630 och 1631, som växte upp på stolpen öster om Kungsgården, fick olika öden. Under sin första flygtur kolliderade 1630 den 17 juli med kraftledningen intill och föll död till marken. 1631 såg jag flera gånger vid Vollsjö och den flög med söderut den 26 sept. På bilder jag fått har jag identifierat den tillsammans med andra skånska ungstorkar som nattat sig 9-10 okt i Kralevo, Bulgarien, - på väg mot Bosporen!
1632, som växte upp i skorstensboet på Ryttare & Häst, läste jag av i Vollsjö den 21 sept, så den var också med i gänget som gav sig iväg söderut den 26 sept.
Omkring 120 årsungar har flyttat söderut i år.  

Berith Cavallin

2013-11-25

Pendlingslinjen startar 1 december

Flyinge Taxi  har nu klartecken från Skånetrafiken att börja den 1/12!
0700: Busshållplats Plantskolevägen via Gårdstånga, Odarslöv, Ericsson, Lasarettet - Clemenstorget- Lund C
Återresa samma väg med start Lund C  1530 samt 1700

OBS Beställning på 046-20 22 80

 

2013-11-14

Onsdag 20 november kl 19:15

"De finska krigsbarnen – 70 000 förändrade liv. Ett av dem är mitt!" Onsdagen 20 november bjuder Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening in till en föreläsning med Birgitta Berg, Harlösa. Tid och plats är k. 19.15 i Flyinge Församlingshem.
Birgitta berättar om Finlands historia och om politiska beslut som format den. Hon tar upp enskilda människors vilja att hjälpa, hur hennes liv speglas i andras och vilken tankevärld adoptivbarnet lever i. 
Krigsbarnsföreningen, som bl.a. har hjälp till att återupprätta förlorade familjekontakter och dokumenterat medlemmarnas erfarenheter, har spelat och spelar en stor roll för alla de idag vuxna krigsbarnen och deras familjer. 
Det blir garanterat en tankeväckande kväll. Alla hälsas hjärtligt välkomna. 

2013-11-14

VW-cup i hoppning på Flyinge

Angelica Augustsson vann 

 

2013-11-14

Tele2 ansluter Flyinge Kungsgård till fibernätet

Flyinge Kungsgård har ett stort behov av en snabb fiberuppkoppling och har nu valt Tele2 som operatör. Man räknar med att vara uppkopplad till det nya nätet före jul. 

Man säger också att det finns möjligheter för andra mindre företag inom Flyingebygden att också få ett erbjudande via Tele2 om fibernät. De som är intresserade av att få ett erbjudande via Tele2  kan vända sig till Flyinge Utveckling, så förmedlar vi kontakten.

2013-11-12

Trafikstopp på Holmbyvägen i Flyinge

Idag strax före kl 17 så stoppades trafiken på väg 104 genom Flyinge strax väster om utfarten Plantskolevägen. En lastbil med släp hade försökt svänga runt på bussvändplatsen men blivit stående med släpet på vägen och lastbilen en bit in på vändplatsen.
Det gick inte att komma varken framåt eller bakåt. Bärgningsbilen kom så småningom fram efter två timmar och sedan kunde vägen öppnas på nytt.
All trafik fick via polis ledas runt via Blomstervägen och mängder med stora bettransporter fick omdirigeras till  den smala villagatan.  Föraren av lastbilen som ställde till detta kaos var så klart olycklig. 

2013-11-05

Information om ESS och MAX4  den 6 nov kl 19.15

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening bjuder in till en informationskväll om MAX Lab IV och ESS-anläggningen utan för Lund, forskningsstationer som nästan blir våra grannar framöver. Representanter från båda anläggningarna plus en person från Lunds universitet kommer för att hjälpa oss förstå det som händer just nu och kommer att hända i och kring anläggningarna.
”Vad är det man vill uppnå med forskningen där? Vilken nytta tror man sig kunna få av forskningsresultaten i framtiden?” Dess och många andra frågor hoppas vi få svar på under kvällen. Kom gärna och ställ dina frågor.
Tid och plats är onsdag 6 november, kl.19.15 i Flyinge Församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge.
Medlemmar och skolungdom har gratis inträde, övriga gäster betalar 30 kr/pers.
Välkommen.

 

2013-11-05

Eslövs Bostads AB bygger i byarna i Eslövs Kommun.

Efter valet 2010 fattades ett beslut ifrån kommunlednings sida att Eslövs Bostads AB skulle verka för att byggnation kommer igång i kommunens mindre tätorter.
I bolagets ägardirektiv står att Eslövs Bostads AB skall driva utvecklingen av nya bostäder i hela Eslövs kommun.
Styrelsen i Eslövs Bostads AB
Bolagets styrelse beslöt ge bolagets ledning i uppdrag att undersöka möjligheterna för att bygga i byarna. Mikael Wehtje träffade byalagsrådet hösten 2012 och fick kontaktinformation till alla aktiva byalag.
Rundtur
Bolagets ledning har under senhösten 2012 och våren 2013 varit runt och träffat alla byalag som på ett mycket trevlig sätt tagit emot oss. De har fått berätta om sin syn på att bygga i just deras by. Vad finns för lämplig mark? Hur ser efterfrågan ut? Finns det andra aktörer i byn som kan bygga?
Det har varit mycket lärorikt och givande för bolaget att få information direkt av alla engagerade bybor. Rundturen avslutades senvåren 2013 i Östra Strö.
Styrelse i Eslövs Bostads AB
Bolagets ledning har efter rundturen upprättat en möjlig väg framåt för projektet. Projektet sker i ett tätt samarbete med Eslövs kommun för att hitta bästa vägen framåt. 
På styrelsemötet i september månad beslöt bolagets styrelse att ge i uppdrag till bolagets ledning att jobba vidare inom en ram som säger 40-50 lägenheter under en tidsperiod på 4-6 år. Affärsmässiga överväganden skall ske innan byggbeslut tas.
Tanken är att antingen bygga marklägenheter i ett plan eller där det passar titta på 2-3 våningshus ex. Kombohus upphandlat av SABO.
Totalt handlar hela projektet om 65-70 msek. 
I takt med att delprojekt faller på plats kommer bolaget att informera om tagna beslut.

Eslöv 2013-09-26

vd Joakim Ahlin då det gäller Flyinge samhälle, som besökte Flyinge Utveckling den 2 april 2013. Även pensionärsföreningen deltog på mötet.

I tankarna finns ytor i Flyinge som kan bebyggas. Vi för en dialog med Eslövs kommun om vilken yta som kan bli bäst

 

2013-11-04

Nu kopplar vi in nya vattnet i Flyinge

På grund av effekterna från strömavbrottet kommer nu VA SYD tidigarelägga inkopplingen av den nya dricksvattenledningen från Södra Sandby till Flyinge vattenverk. Under inkopplingsarbetet måste dock dricksvattnet stängas av för boende i Flyinge, Gårdstånga, Hammarlunda och Holmby. Inkopplingsarbetet är planerat till onsdag den 6 november klockan 20.00 till torsdag 7 november klockan 04.00. Mer information kring detta arbete kommer att skickas ut till boende i berörda orter.
VA.SYD

2013-10-30

Stormbilder

Stormskador vid idrottsplatsen i Flyinge. Blåsten kommer från  sydväst och fick här konsekvenser för idrottsklubben GOF lokaler. Vad vi kan förstå skadades inte förskolans lokaler strax bredvid. 

Ett strömbortfall gjorde att Flyinges Vattenverk slutade leverera vatten på måndagskvällen den 28 oktober vid 17.30-tiden. Först vid 13-tiden dagen efter kom vattnet tillbaks. Eftersom ledningarna stått tomma rekommenderar man brukarna att koka vatten som skall drickas flera dagar framöver. Klockan 11 på tisdagen hade man också ställt en liten tank dricksvatten vid idrottshallen.  

Brukarna har fått en påminnelse om hur vana vi är vid att vattnet kommer i kranen. 

 

2013-10-29

Vattenförsörjningen via Flyinge Vattenverk

Jesper Giovanni Lundgreen
Jesper Giovanni Lundgreen den 29 oktober 11:26
Fräsch info från VA Syd

http://www.vasyd.se/VattenAvlopp/Dricksvatten/eslov/Pages/Aktuellafragorochsvar.aspx

Fortsatt störning i vattenförsörjningen i Flyinge,Gårdstånga Hammarlunda och Holmby

Med anledning av stormen och strömavbrott har delar av VA SYDs vattenledningssystem blivit trycklöst. Idag är det därför fortsatt problem med vattenförsörjningen i Flyinge, Gårdstånga, Hammarlunda och Holmby. Det är i dagsläget cirka 3000 personer som är berörda.

Nödvattentank finns just nu på följande ställe:
Flyinge vid sporthallen
Gårdstånga i korsningen Kaveldunsvägen och Anna Brahes väg

Arbete pågår även med att att få ut nödvatten till Holmby och Hammarlunda.

Vår el-leverantör arbetar med att få igång el-tillförseln vilket innebär att vattnet kan komma tillbaka när som under dagen.

Koka ditt vatten när vattnet kommer tillbaka
När vattenledningar har varit trycklösa under en tid rekommenderar VA SYD, av försiktighetsskäl, att vatten kokas innan det används för dryck och matlagning.
Provtagningar kommer påbörjas omedelbart för att kontrollera vattenkvalitén. Det tar två dagar att få fram ett provtagningsresultat och vi återkommer med information under tiden.
Orter som berörs av kokrekommendationen är förutom ovannämnda orter även Billinge och Stockamöllan.

Vatten till djur
Arbete pågår med att öppna upp en vattenkran i Eslöv där djurägare kan hämta vatten till sina djur. Från 12.30 finns det en vattenkran på Maskinvägen i Eslöv .
Här kan du hämta vatten för människors eller djurs behov. Vatten hämtas i eget kärl.

Vi återkommer kontinuerligt med information.

 

 

2013-10-28

Hård blåst över Flyingebygden

Flyingebygden har drabbats av elavbrott vid vattenverket vilket medför att vi är utan vatten  sedan 17.30. 

De västra delarna av bygden verkar vara utan ström med andra delar har ström. Vi får hoppas att strömmen kommer tillbaks innan det börjar tina i frysarna. 

 

2013-10-22

Pendlingslinje Flyinge-Lund !

Flyinge Utveckling har arbetat på att söka förverkliga en snabb pendlingslinje mellan Flyingebygden och Lund. Efter en resvaneundersökning under våren 2013 stod det klart att de flesta önskade att arbetspendla mellan Flyinge och Lund. Skånetrafiken och Flyinge Taxi har varit med i planeringen sedan start. Ett stormöte hölls i september, där många intresserade kom. 

Flyinge Taxi har nu beslutat att från 1 december starta en pendlingslinje på vardagar från Flyinge  kl 0700 till Lund C och åter klockan 1700 från Lund C. Restid cirka 18 minuter. Alla som anmält intresse redan kommer att fortlöpande få information.  Övriga kontakta Flyinge Taxi på tel 046 20 22 80 eller epost

Se mera här.

 

2013-10-20

Föreläsningsföreningen meddelar

Onsdagen 23 oktober kl.19.15 bjuder Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening in till ett föredrag med titeln "Ett land – två folk – ett möte med en samekvinna". Kvällens föredragshållare heter Majvor Massa Eriksson, utbildad barn- och familjeterapeut och legitimerad psykoterapeut. Hon är uppvuxen i en renskötarfamilj med många barn där fem av hennes syskon dog före 1års ålder. Vi kommer att få möta denna samekvinna som berättar om den traditionella samiska kulturen, från dåtid till idag. Hon berättar också om hur det är att leva som same i södra Sverige. Majvor har i hela sitt vuxna liv arbetat med barn som far illa. Hon är också författare och har skrivit böckerna Våga se – Kunna handla och Vantar – Fáhttsa – Magdalenas första minne . Den sista boken handlar om en liten samisk flicka.
Böckerna kommer att finnas till försäljning och behållningen går till barnfonden som drivs av föreningen ”Samer i Syd”
Alla hälsas hjärtligt välkomna att till Majvor i Flyinge Församlingshem

 

2013-10-08

Julmarknad 7-8 december 2013 på Flyinge Kungsgård

Flyinge Utveckling arrangerar även i år en julmarknad på Flyinge Kungsgård under helgen den andra advent. Arrangemanget har i år flyttat till vagnhallen som ligger precis bakom gråstenslängorna. Båda dagarna hålls öppet mellan 11-15. Det är i år den 10:e gången som föreningen håller i arrangemanget. Fri entré för besökare. 

Utställare läs mera här

 

 

 

2013-10-08

Svevia asfalterar genom Flyinge

I samband med asfaltering genom Flyinge, så tar Svevia bort en av vägbulorna. Detta på grund av att den satt löst.  De säger att den kan komma att läggas dit på nytt om Trafikverket kräver det. Vägföreningen har ju tidigare önskat att vägbulorna togs bort på grund av allt det buller de åsamkar då tunga fordon passerar. 

Svevia berättade också att det båda hastighetsvisare som står på Holmbyvägen är fjärravlästa så att man enkelt kan avläsa fordonens hastighet på distans. Ser man höga hastigheter finns ju anledning till hastighetskontroller via polis.  

 

 

2013-10-02

Onsdag 9 oktober  kl. 19.15 bjuder Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening in till höstens första föreläsning.  

Lars Påhlson, Vinslöv, kommer och berättar om

"Nordkorea – Landet vi inte kan föreställa oss"

Nordkorea är landet där man inte får ta in mobiltelefoner, inte gå på egen hand, 
bara fotografera om guiden tillåter, tvingas acceptera att "opassande bilder" raderas. Lars besökte Nordkorea vid det enorma firandet av 100-års minnet av Kim Il Sungs födelse den 15/4 1912.
Välkomna till en intressant och aktuell föreläsning i Flyinge Församlingshem .Inträde 30 kr/pers. om du inte är medlem eller skolungdom.
Alla är hjärtligt välkomna.  
 

2013-09-20

Cykelvägtestet Flyinge - Södra Sandby

Trafikverket har tagit beslut att inte fortsätta med 2-1 utformningen Flyinge - Södra Sandby. Ny beläggning har mycket efterfrågats på vägsträckan,
Detta kommer att göras de närmsta veckorna. En slutlig utvärderingsrapport kommer snart. 

Utvärderingen visar dock:

- på något sänkt hastighet

- att cyklister tar mer plats på vägen

- att bilister ger cyklister minst lika mycket utrymme vid omkörning

- att antal motorfordon har minskat efter införandet, de väljer antagligen i större utsträckning den alternativa sträckan via väg 952.

- att inga olyckor har hänt efter införandet

- att hastigheten uppfattas fortfarande som alltför hög 

- att inställningen till 2-1 vägen är generellt sett mer positiv bland boende längs med väg 1145 än längs 959, men i alla fall är 
de negativa respondenter något fler än de positiva 
(men många är negativa om allt som berör vägen, så det är svårt att avgöra hur tungt utformningen vägar).

- Ungefär lika många cyklister anser att vägen blivit bättre som de som anser att det blivit sämre.


Vi kommer att diskutera internt hur vi ska fortsätta med 2-1 cykelvägar i allmänhet
Att vi ska fortsätta är vi rätt så eniga om. .

Trafikverket 

 

2013-09-18

Stort intresse för pendlingslinje

Flyinge Utveckling arrangerade i kväll ett möte om taxibaserad pendlingslinje Flyinge - Gårdstånga - Lund. Ett 25-tal personer mötte upp och fick information om planerna. Flyinge Taxi kan starta så fort som det finns ett rimligt underlag. 

Alla som är intresserade av denna pendlingslinjen kan anmäla sitt intresse och vara med och påverka linjens hållplatser och tider kan eposta detta intresse  till flyinge-utveckling@telia.com

Vi talade om månadskort för en person. Kortet kan då användas flexibelt inom familjen och gäller för en resa till Lund och tillbaks varje normalarbetsdag.

Om tillräckligt många är intresserade av pendling till andra orter går det så klart bra också.  

2013-09-17

Fjorton cykelrundor med Flyinge som startpunkt

Visst är Flyingebygden fantastisk. Här finns nu fjorton cykelrundor att välja på. Se dem alla här. Milsvid utsikt. Med backar eller utan. Från 10 km till 30 km. 

 

2013-09-17

Pendlingslinje till Lund

Även Harlosabor och andra utmed väg 104 kan vara intresserade av en taxibaserad pendlingslinje direkt in till Lund. Kom alla som är intresserade den 18 sept kl 1900. Se nedan

 

2013-09-17

Testcykelvägen Flyinge-Södra Sandby 

Trafikverket har gjort en utvärdering och kommer att diskutera denna i oktober, bland annat med Flyinge Utveckling
Asfaltbeläggning ska göras våren 2014. Asfalteringen var planerad i höst 2013 men Trafikverket  hinner inte att ta ett beslut så snabbt.

2013-09-12

Möte om pendlingslinje 18 sept kl 1900

Alla intresserade är välkomna till Flyingegården kl 19  onsdag 18 sept. Vi söker få igång en snabb pendlingslinje mellan Flyinge och Lund. Var med och påverka. Det är tänkt att Flyinge Taxi skall köra linjen.

 

2013-09-10

Hållplats Gårdstånga

Talade idag med projektledaren på Trafikverket, som berättade att Länsstyrelsen just sagt JA till projektet. Ärendet går nu snart upp till Trafikverket centralt för beslut. Om allt flyter på i god ordning så kan byggstart komma redan under 2014 även om planen just nu ligger på 2015. 

 

2013-09-09

Flyinge Hästsport

Butiken för hästintresserade har nyöppnat vid rondellen i Flyinge. Adressen är Stuterivägen 2. Massor av hästkläder och tillbehör. Se särskild hemsida

2013-09-04

Höstprogrammet 

Gårdstånga-Holmby föreläsningsföreings höstprogram presenteras här

 

2013-08-30

Lokalt driven kollektivtrafik 18 sept kl 19

Flyinge Utveckling söker få tillstånd en snabb taxibaserad pendlingslinje mellan Flyinge och Lund. Vår resvaneundersökning som vi genomförde under våren visade tydligt att de flesta vill ha möjlighet att åka just morgon och kväll till/från Lund. 

Vi bjuder därför in alla intresserade till ett öppet informationsmöte 

den 18 september kl 19. på Flyingegården, Roslövsvägen 11. 

Se inbjudan här.

 

2013-08-29

Flyinge Ängar

Eslövs kommun är positiv till Länsstyrelsens planer på naturreservatet Flyinge Ängar och upphäver delar av detaljplanen inom området. 

 

2013-08-29

Robins Pizzeria går bra

Robins Pizzeria på Holmbyvägen 18 går bra och kunderna uppskattar deras pizzor. Numera har man också en uteservering Nuvarande ägare har haft pizzerian i snart 9 år. Se mera här

 

2013-08-29

Solhus i Flyinge

Nu börjar vi se flera hus i bygden som har monterat solpaneler på taket.  Det ena finner man på Idrottsvägen och det andra på Blomstervägen strax före Plantskolevägen.  

 

2013-08-22

Friskis & Svettis

Nystart för terminen måndagen den 2/9 kl. 19 i idrottshallen i Flyinge

 

2013-08-12

Flyinge Scoutkår växer - häng med oss du också!

 

Vi söker ledare för att starta en ny avdelning i höst - perfekt läge för bygdens gamla scouter och andra - eller ett helt kompisgäng - att vara med och göra något bra och roligt!

Flyinge scoutkår växer långsamt men stadigt. Vi hade några svåra år men för 4 år sen gjorde vi en nystart och sen dess har vi varit en växande kår. Vi har en verksamhet som är mycket omtyckt hos barn, föräldrar och ledare. Just nu har vi verksamhet för barn från 6-12 år och ungdomar 16-18 år.

 

Nu i höst vill vi starta en ny avdelning så vi söker nya ledare till kåren. Framförallt söker vi ledare till de yngsta barnen - 6-7 år gamla, men självklart är det alltid bra med tillskott även för de äldre barnen. Är du intresserad av att göra en insats för barn och ungdomar i Flyingebygden och samtidigt ha några timmar rolig och utvecklande verksamhet i veckan så är detta grejen för dig! Det är inte nödvändigt att du varit scout tidigare - du kommer snabbt att lära dig hur det går till: Du kommer att ha nära kontakt med andra erfarna ledare, vi coachar så mycket som det behövs och vi ger dig också möjlighet att gå flera olika bra ledarutbildningar.

 

Hör av dig till någon av oss
Calle Sjöström: 0706 44 72 54
Felicia Ahl: 0705 10 66 54

 

 

2013-07-08

Resultat från Nordiska Mästerskapen

Norrmännen tog juniorsegrarna men i young rider klasserna var det svenskarna som regerade. Nordiska mästerskapen i hoppning och dressyr för ponnyryttare, juniorer och young riders är avgjort! 

Det började med norsk dominans på juniorsidan. Johan-Sebastian Gulriksen vann tillsammans med Zazou efter en omhoppning mot danska Frederikke Ström och fick finna sig i att bli slängd i vattengraven, som traditionen säger. 

- Jätte roligt att vinna, strålade Johan-Sebastian som nu laddar om till EM som går om mindre än två veckor i Spanien. 

Bronset gick till Amalie Hegre. Bästa svensk var Viggo Björklund på åttonde plats.
Norrmännen var framme även i dressyren. Den här gången var det en helt väntad seger genom Alexandra Andresen som red före detta Flyingehingsten Belamour. Alexandra har varit bäst i alla klasser hon ridit under helgen. 
Silvret gick Carina Brynidsen, även hon norska och på tredjeplats var Isabella Tovek som i och med sin placering var bästa svensk. 
I hoppningen var det svenskarnas tur att hissa flaggan. Ungdomsryttaren Antonia Andersson slog till och vann före norskorna Cornelia Emilie Kasin och Ida Johansen. Antonia hade dessutom födelsedag idag och blir 20 år.

- Födelsedagenhar jag inte hunnit tänka på än men nu får jag väl hem och fira, sa Antonia som kommer från Billinge. 

I dressyren var det dags igen, Marina Mattson vann tillsammans med Cassio på 75,55 procent.

- Jätte roligt. Nu ska Cassio få vila några dagar och sedan åker vi till Jan Brink för att finslipa på formen inför EM, sa Marina. 

Andra och tredjeplatsen gick till två danskor, Pernilla Teidor Oelsen och Cecilie Lyndrup. 

I och med dagens finaler är Nordiska Mästerskapen slut för den här gången. Trots ösregn nästan två dagar i rad var det ett tappert gäng funktionärer och Flyingeanställda som packade ihop på söndagen. 

- Alla har ställt upp och gjort sitt absolut bästa de här intensiva dagarna. Detta har varit våra första internationella tävlingar och vi vill etablera oss på den här nivån och ha flera tävlingar av den här kalibern. Den här helgen har vi gjort många nya erfarenheter som vi kommer dra lärdom av men framförallt har vi haft väldigt roligt, sammanfattade Flyinges VD Marianne Lilja Wittbom. 

Medaljligan: 

GULD SILVER BRONS
Danmark 6 7 3
Finland 0 0 3
Norge 4 3 5
Sverige 6 6 5

2013-06-20

Elevboende till hösten

Boka gärna redan nu ditt elevboende till hösten. Ring Flyingegården som ligger mitt i Flyinge. Här finns boende med alla resurser om du är elev på Flyinge Kungsgård.

Kontakta via epost eller telefon 0768 366 400  

 

2013-06-15

Sommarstiltje

Kan bli så att sidan uppdateras mindre frekvent under sommaren. Alla önskas en trevlig sommar.

 

2013-06-13

Solhus

Visst lyser solen mycket i Flyinge. Visst borde vi ha några solhus inom bygden. Detta är ett sådant i norra Tyskland. Kanske finns det något byggföretag som vill vill uppföra sådana hus i vår bygd. I så fall hör av er till flyinge utveckling. 

 

2013-06-13

Välkomna till storkmärkning på Flyinge Kungsgård!

Det är åter dags att ringmärka storkungar på Flyinge Kungsgård. Grip tillfället att på nära håll få följa denna unika  möjlighet. Tack vare Storkprojektets mångåriga arbete kan drömmen om att Skåne ska återfå en naturlig storkstam bli verklighet. Det är Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska Förening som driver projektet.

Liksom tidigare år får vi hjälp av Lunds Energi som ställer upp med korglift, så att vi lätt och bekvämt kan ta oss upp till de högt belägna storkbona på Klocktornet. Möjlighet finns för en och annan fotograf att följa med upp och ta unika bilder.

Ungarna hämtas ner från bona och ringmärks på marken. Där har ni utsökta möjligheter till närbilder och får information och svar på alla era frågor.

Från Storkprojektet träffar ni Berith Cavallin, som arbetat ideellt för Storkprojektet sedan starten 1989.

MÖTESPLATS och TID
Vis ses nedanför Klocktornet på Flyinge Kungsgård måndagen den 17 juni 2013 klockan 09.00.

Kontaktperson:
Berith Cavallin 0708-801874

2013-06-13

Nordiskt Mästerskap i dressyr  och hoppning

27-30 juni kommer Nordens bästa ponnyryttare, juniorer och young rider i hoppning och dressyr till Flyinge och gör upp om medaljerna.  Behöver du rum finns det fortfarande alternativ i Flyinge. Se nedan

 

2013-06-13

Lediga rum på Flyingegården

Ring husfru Margareta om du behöver möblerat rum under Nordiska Mästerskapen på Flyingegården eller senare under sommaren. Telefon0768 366 400

 

2013-06-10

Bredbandsenkät

Vi skulle uppskatta om du ville svara på vår enkät om bredband till Flyingebygden. Svara genom att klicka här.

2013-06-10

Bed & Breakfast i Flyingeby juni-aug.  

Trevlig liten lägenhet i Flyingeby på hästgård med två små sovrum, allrum, pentry, badrum med tvättmaskin.  

Kontakt och bokning Pernilla Linder Velander 0708 640 600. Pernilla@flyingehus.com Läs mera på www.flyingehus.se

 

2013-06-10

Bredband 

Det blir ett första bredbandsmöte nästa vecka den 18 juni kl 16-18. Om du är intresserad av att närvara så meddela detta till bredbandmötet

 

2013-06-10

JoJo kort upphittat

Återfås mot beskrivning

 

2013-06-10

Cykla i Tyskland

Det går att cykelsemestra i norra Tyskland genom att ta cykelvägen till Malmö Norra Hamnen och Finnlines färja till Travemünde. Sedan ligger hela norra Tyskland öppen. Det tar bara 2-3 timmar från Flyinge så efter en natt på färjan är man i ett helt annat land. Cykelvägarna är bättre. Det finns flera ställen att äta och sova över än här hemma. 

 

2013-06-10

Bikeoresund

En cykelkarta för Öresundsregionen finns bu på http://bikeoresund.com/

 

2013-06-05

Flyinge Ängar

Ett våtmarksprojekt på Flyinge Ängar tar fart under augusti eller början av september berättar Länsstyrelsen  Man kommer att sätta igen ett gammalt dike, röja en del av buskaget och ta bort en del träd samt att förstärka den gamla traktorvägen som går ner till ängarna. Syftet är att återskapa mer ursprungliga förhållanden som innebär att delar av fuktängarna inte torkar ut för tidigt på säsongen vilket kommer att gynna fågellivet.  Åtgärderna sker inom ramen för Kävlingeå-projektet. Vissa förarbeten har redan påbörjats.

 

2013-06-03

Vägföreningens årsmötesprotokoll

Hittar du här

 

2013-05-29

Byanät Flyingebygden

Det kommer alltfler förfrågningar som pekar på att man skulle vilja ha 100 Mbit/s via ett fibernät. Skånet informerade  den 27 maj om möjligheterna med byanät och fördelen med att äga ett öppet nät  inom bygden. Vi som var där från Flyingebygden bildade på stående fot en liten grupp som tänker söka svar hur vi kan gå vidare. 

 

2013-05-29

JM vill bygga attraktiva villor i Flyinge 


JM har förvärvat cirka 6 ha mark i centrala Flyinge med närhet till skola och dagis. Se karta Eslövs kommun har nu den 27 maj tagit beslut om den fördjupade översiktsplanen för Flyingebygden och en detaljplan kan nu tas fram som möjliggör en utbyggnad. JM vill bygga attraktiva 2-plansvillor, som är energisnåla och passar in i samhället. Man räknar med att kunna starta byggnationen 2015 eller samtidigt som MAX4 kommer att stå klart i Lund. Carl-Gustaf Fritz, som leder JM-projektet bor i Eslöv och har en god kunskap om Flyinge sedan många år. Flyinge Utveckling hälsar JM välkommen till bygden och hoppas på ett gott samarbete för bygdens bästa. 

2013-05-22

Lundaland på Alnarpsdagen den 26/5 

Flyinge Utveckling medverkar. Upplev Lundaland finns i år på Alnarpsdagen den 26 maj från klockan 10-16. Massor av aktiviteter under hela dagen. Restaurangen är öppen. Många spännande guidningar. Se mera här.

 

 

2013-05-22

Flyinge Ängar

Länsstyrelsen berättar att naturreservatet Flyinge Ängar är försenat på grund av markrättsliga krav från Naturvårdsverket som vill att all mark som tillhör reservatet skall ha tydliga gränser. Nu finns delar av fastigheten även på andra sidan av Kävlingeån som dessutom tillhör Lunds kommun. Dessa mindre markområden måste först regleras innan reservatet kan tas upp till beslut. Dock pågår redan arbete inom området med stängsel och andra åtgärder. Men reservatet kommer nog inte att fullt ut vara klart förrän 2014. 

 

2013-05-20

Har du sett Leia?

Leia är en huskatt på tre år som har varit borta från sitt hem i Holmbytorp alldeles för länge, nu hoppas vi att någon annan kanske har sett henne?

Leia är bruntigrerad med vit bringa, tassar och underläpp. Hon är öronmärkt och bär ett rosa halsband med nummer och adress i, det är dock mycket möjligt att halsbandet har trillat av. Leia sågs senast vid tiotiden söndagen den 5 maj vid sitt hem i Holmbytorp 308.

Leia brukar inte gå fram till okända människor men är ofta väldigt social mot andra katter. Om du har fått en "bonuskatt" bland dina gårdskatter kan det mycket möjligt vara Leia.

Har du sett Leia eller har ett tips om var hon kan befinna sig är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi tar också tacksamt emot tips på påkörda katter i närheten av Holmby.

Fredrik och Marie

0733 84 11 25
0738 44 68 40

 

2013-05-17

Kattungar

Mamman är brunspräcklig och ungarna är nog bara några dagar gamla. De kan krypa iväg och mamman hade inte varit där på hela dagen idag så om ungarna ska klara sig kanske mamman och ungarna ska vara på något säkert ställe tills de blir lite äldre. Vi skulle då vilja komma i kontakt med eventuell ägare! Mvh Annika 0739976881

 

2013-05-14

Nordiskt Mästerskap på Flyinge

Redan nu pågår arbetet inför Nordiska Mästerskapen, i hoppning och dressyr för ponnyer, juniorer och young rider, den 27-30 juni för fullt.

 

2013-05-14

Vårexkursion lördagen den 18 maj

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening bjuder in till en vårexkursion lördagen 18 maj. Samling vid Flyinge Församlingshem kl.8.30 för samåkning. Utflyktsmålet är det stora natur/kulturreservatet utanför Hörby, Hörby fälad, med Lågedammarna och Bengt Nihlgård blir vår kunnige ciceron. Vi beräknar vara tillbaka i Flyinge omkring kl.13.00. Viktigt att ha bra promenadskor, kläder efter väder och att ta med en härlig kaffekorg. 

 

2013-05-07

Saluhästvisning på Flyinge

Läs mera här

 

2013-05-07

Holmbytorp Ett Bord & Kök

Ett bord & kök erbjuder middagar för enskilda sällskap i den egna matsalen på Holmbytorp.
Där serveras sällskapet en meny bestående av tre till fem rätter som är lagade på säsongens bästa råvaror.
Menyn och smakerna är skandinaviska mer lite europeiska influenser och råvarorna är till största del ekologiska och skånska.

Det erbjuds också konferenspaket och affärsluncher till specialpriser för er som vill diskutera affärer i enskildhet och samtidigt få en bättre lunch i avslappnande atmosfär.

Ett bord och kök erbjuder även catering till större och mindre sällskap allt beroende på tillfälle, det kan vara saker som bröllop, student, familjejubileer, jaktmiddagar, svensexor och möhippor. Tillfällen där man vill ha extra finess på tillvaron genom utmärkt mat. Mest aktuellt nu är försommarens studentfirande och fester, se vår aktuella student- och försommarbuffé till bra pris på www.ettbordochkok.se.

Mat är vår passion och vi sprider det gärna vidare.

Väl mött till Ett bord & kök!

 

2013-05-05

Om samhällsbolag

Flyinge Utveckling startade redan 2006 ett sk samhällsbolag med begränsad vinstutdelning. Nu 7 år senare börjar det bli mera vanligt och argumentation mot vinster i välfärden hörs allt oftare. Om du är intresserad av frågan kan du kolla i den omfattande blogg som jag har haft sedan 2004 i detta ämne. Läs mera här. 

Gunnar Petersson 

2013-05-04

Nio cykelrundor med start i Flyinge

Våren passar bra för cykelutfärder. Nu börjar kvällarna bli ljusa. Flyinge erbjuder många trevliga cykelutfärder med start i byn. Se här nio stycken utfärder med cykel som tar cirka 1-3 timmar att genomföra. Läs mera här

 

2013-05-03

Byavandring i Flyinge

Eslövs kommun har genomfört en byavandring i Flyinge med syfte att fånga upp förslag till förbättringar som kommunen kan svara för att genomföra. På vandringen deltog Flyinge Utveckling och Flyinge Vägförening.  

Om du har förslag som du tycker borde komma med är det inte för sent att lämna detta. Skicka till Matilda Svensson 

 

2013-05-02

Näringslivsråd den 15 maj 18-21

Eslövs kommun bjuder alla företagare i Eslövs kommun  till Näringslivsråd på Flyinge Kungsgård inkl guidad rundtur bland K-märkta byggnader, hästar och storkar. 

Vad erbjuder den hippologiska högskolan. Vad händer i Flyingebygden ?

Anmälan senast den 13 maj Se hela programmet här

 

2013-05-02

Storken tronar på Flyinge Kungsgård

Guidade visningar lördagen den 4 maj och lördagen den 11 maj kl 14-15 på Flyinge Kungsgård. Ungarna i hägnet kommer att kläckas nu endera dagen. 

Avgift 50:- barn under 12 år gratis.

Läs mera här

 

2013-04.30

Mycket folk på Valborgsbålet i Flyinge

Både gammal och ung följde med fackeltåget genom byn. Flyinge Scoutkår som svarar för arrangemanget kunde glädja sig åt många människor kring bålet. Lotterier och chokladhjul. Brasan brann mycket vackert och bildade en glödbädd som lyste i mörkret. Många träffade gamla bekanta. Vinden mojnade. Backsipporna blommade i år men inte magnolian. 

2013-04-30

Marianne Lilja Wittbom ny ledamot i Flyinge Utvecklings styrelse

Vid årsmötet på Flyingegården den 29 april beslutades många frågor. Årsmötet leddes av förre handlaren i Flyinge Ingemar Jeppsson. Läs mera här.

2013-04-30

Friskis & Svettis

Måndag d. 6 maj kl. 19.00 har vi vår sista gympadag i Friskis&Svettis för denna terminen. Vi kommer att gympa med två Ledare och enbart musik årgång -88 (då bildades F&S i Eslöv). ALLA är välkomna att prova på denna kväll gratis från 12 år och uppåt. Lokal: Idrottshallen Flyinge.
Välkomna!!
Värdarna

 

2013-04-28

Traditionellt Valborgsfirande  

Flyinge Scoutkår svarar för Valborgsfirandet i lilla Grusan i Flyinge. Du går dit via väg 104 och tar av på Ljungbjersvägen och följer denna tills du kommer ut på Flyinge Ängar. Där ligger lilla grusan. 

2013-04-28

Cykelutflykt 

En cykelutflykt kan kanske passa?. Se mera här på förslag till utflykter. Flyinge Utveckling vill gärna organisera gemensamma cykelutflykter. Skicka gärna epost till föreningen om du skulle vilja deltaga

 

2013-04-25

Föreningsstämma Flyinge Utveckling 

Se kallelse här.

 

2013-04-25

Bolagsstämma i Flyinge Bygdebolag

Se kallelse här.

 

2013-04-24

100 Mbit/s till landsbygden

Vad: ”Byanät för bredband på landsbygden”

Dag: Måndag 27 maj

Tid: 18:00-20:30, fika från 17:30

Var: Stadshuset, Eslöv

Vem: Du som bor och/eller verkar på landsbygden hälsas välkommen!

Anmälan: Obligatorisk anmälan senast 23 maj på www.eslov.se/byanatforbredband där du också hittar mer information

 

 

2013-04-22

Resvaneundersökningen klar

I syfte att verka för en bättre kollektivtrafik till och från Flyingebygden publiceras här den resvaneundersökning som Flyinge Utveckling låtit genomföra tillsammans med Skånetrafiken. Läs om resultatet här 

2013-04-19

Facebook gruppen 

Det finns en Facebookgrupp som rör Flyingebygden. Gå med där 

 

2013-04-19

Verksamheten under 2012

Flyinge Utveckling visar på vad man gjort under 2012. Läs mera här.

 

2013-04-16 

Resvaneundersökningen snart klar.

I syfte att förbättra möjligheterna att åka buss från och till Flyingebygden, håller vi på att sammanställa den resvaneundersökning, som genomförts via en webbenkät. 

 

2013-04-16

Motion till föreningsstämman i Flyinge Utveckling den 29 april

En motion har lämnats till Flyinge Utvecklings föreningsstämma för verksamhetsåret 2012. Innehållet i motionen publiceras tillsammans med styrelsens svar och föreningens stadgar, vilket också utlovades i kallelsen till föreningsstämman Se mera här.

 

2013-04-10

Flyingeby behöver koka sitt dricksvatten

VA-SYD har gått ut med meddelande i radion om att vissa delar av Flyingebygden är berörda av vatten som kan innehålla oönskade bakterier. Det gäller främst Flyingeby. De som får vatten från Flyinge Vattenverk är inte berörda. Se mera på www.vasyd.se

 

2013-04-09

Traditionellt Valborgsfirande  

Flyinge Scoutkår svarar för Valborgsfirandet i lilla Grusan i Flyinge. Du går dit via väg 104 och tar av på Ljungbjersvägen och följer denna tills du kommer ut på Flyinge Ängar. Där ligger lilla grusan. 

2013-04-05

Föreningsstämma Flyinge Utveckling 

Se kallelse här.

 

2013-04-05

Bolagsstämma i Flyinge Bygdebolag

Se kallelse här.

 

2013-04-05

Brahehälsan funderar ?

Brahehälsan gör under våren/sommaren 2013 en översyn av vår filialmottagning i Flyinge. Bakgrunden är att hyresavtalet går ut april 2014 och att Ewa Hansson, distriktssköterska, går i pension i december 2013. Vår ambition är att kunna driva filialmottagningen vidare. För att kunna fatta ett väl underbyggt beslut söker vi bland annat svar på frågor som:


Hur stor andel av Flyingeborna är listade hos oss?
Hur stor andel av Flyingebarnen är listade på vår BVC?
Har vi råd att behålla lokalen i Flyinge om vi samtidigt måste utöka i Löberöd, där vi är väldigt trångbodda?

Kan vi i stället utöka mottagningarna i Flyinge med sjukgymnast och/eller psykolog? Finns underlag för detta?
Finns det någon distriktssköterska som vill och har kompetensen att jobba ensam på det sätt som Ewa gör?


Vi räknar med att kunna fatta beslut i september/oktober i år. Hör gärna av er till oss med synpunkter och tips till info.brahehalsan@ptj.se 


Karin Träff Nordström
verksamhetschef

 

2013-04-03

Försäljning av Anna Brahes Hus

Eslövs kommun säljer fastigheten Anna Brahes Hus till en familj från Malmö och en familj från Lund, som ämnar dela på fastigheten som bostad. Priset är 3,4 miljoner kronor. Flyinge Utveckling har i skrivelse till kommunen framfört önskemål om att donationshuset skulle kunna behållas som ett öppet hus där bygdens invånare skulle kunna ha tillträde. I och med försäljningen och den inriktning som de nya ägarna har för huset så faller detta. 

 

2013-04-02

Mälö Fastighetsaktiebolag 

Ett nybildat fastighetsaktiebolag som säger att man vill investera i fastigheter i främst Eslövs kommun. Då gäller det både hyresfastigheter och fastigheter för företag. Kommunen äger fastighetsaktiebolaget EBO som idag besökt Flyinge Utveckling, säger att man kan tänka sig att sälja fastigheter i sitt bestånd till Mälö i syfte att kunna bygga nya hyresfastigheter. Affärerna kommer i första hand att berör staden Eslöv eller i nära anslutning. EBO tittar också på möjligheter att bygga ut i byarna, där Flyinge tillhör gruppen mest attraktiva. På hemsidan för Mälö Fastighetsbolag finner man mycket lite information. Man säger dock att man vill investera 0,5-1 miljard kronor i Eslöv enligt företrädare för EBO. 

 

2013-03-27

FÅGLAR utställning  Galleriet i Holmby 29/3-28/4 2013

Öppet: lör-, sön- och helgdagar 11-17

Påsköppet: långfredag - annandag påsk 10- 18

 

 

2013-03-23

Föreläsningsföreningen ons 27 mars

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening bjuder in till en kvällsföreläsning i Flyinge Församlingshem. Onsdagen 27 mars, kl.19.15, kommer Eva Harding – till vardags verksam på Eslövs Folkhögskola – och berättar under rubriken "Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela". Vi får följa henne under en ca. 900 km lång vandring längs leden El Camino Francés, som startar i sydvästra Frankrike och tar oss över Pyrenéerna till den spanska sidan. Leden går genom byar och städer i vacker natur, och vi  besöker spännande platser och möter fantastiska människor. Målet är Santiago de Compostela men vi fortsätter till världens ände…

 

2013-03-13

Föreläsningsföreningen

Gårdstånga-Holmby och Flyinge Bibliotek bjuder in till en föreläsningskväll onsdagen 13 mars, kl. 19.15. Lokal är Flyingeskolans matsal. Under rubriken ”I Piratens fotspår” ger oss Hasse Larsson från Piratensällskapet en levande skildring av Fritiof Nilsson Piraten, advokaten som blev en författare och legend. Han blev berömd och älskad i hela landet men var i själ och hjärta mycket skånsk. Hasse Larsson berättar på ett lättsamt och humoristiskt sätt och bjuder på en del dråpliga skrönor. Ev. kommer böcker av Piraten att finnas till försäljning. Observera lokalen!
Inträde för icke-medlemmar är 30 kr/pers, medlemmar och skolungdomar går in gratis..
Alla hälsas hjärtligt välkomna!

 

2013-03-05

Fastighetsförsäljningar

Priserna på fastigheter inom Flyingebygden kan förväntas stiga på grund av läget strax utanför Lund och Eslöv. Kan frågan om kollektivtrafik dessutom lösas kan en utbyggnad komma att ske. Läs mera här om några fastighetsförsäljningar inom bygden. 

 

2013-03-04

Årsmöte i Flyinge Vägförening 9 april kl 1900

Alla fastighetsägare  som är medlemmar i Flyinge Vägförening kallas den 9/4 kl 19.00 till ordinarie föreningsstämma  Församlingshemmet. Tunavägen i Flyinge. Läs mera här.

Styrelsen

 

2013-03-03

Svenska kyrkan

Inom bygden har vi kyrka i Gårdstånga och Holmby samt ett församlingshem i Flyinge. Bor man söder om Kävlingeån så kanske man vänder sig till kyrkan i Södra Sandby. Nedan till vänster finns länkar  till de båda församlingarna och deras aktiviteter. 

2013-03-02

Teater i grannbyn

Under hela mars spelas det teater i Södra Sandby Byahusets scen.  En föreställning som sjuder av musik och repliker ur verkligheten. Läs mera här om biljetter, bokning mm 

 

2013-02-28

Resvaneundersökningen

Har alla personer i familjen svarat på undersökningen?. Om inte passa på att göra så. Gå till www.resvan.nu

En hög svarsfrekvens ökar möjligheterna att få tillstånd en bättre kollektivtrafik. 

 

2013-02-28

Flyinge Hästsport Outlet

Butiken Flyinge Hästsport Outlet, som säljer hästkläder och tillbehör i Flyinge skall läggas ner och allt skall säljas ut. Passa på att fynda. Fastigheten som ligger på Stuterivägen 2 skall säljas. Detta avspeglar kanske i viss mån de svårigheter som finns inom hästnäringen men också svårigheter att driva fasta butiker i konkurrens med försäljningen via Internet.  

 

2013-02-26

Biblioteket har Internet

Om man vill svara på resvaneundersökningen och saknar Internet kan man uppsöka biblioteket som gärna hjälper till. 

 

2013-02-26

Föreläsning onsd 27/2 kl 19:15

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening bjuder in till en trädgårdskväll, onsdagen 27 febr. kl.19.15 i församlingshemmet i Flyinge.
Våren är på väg! Det vittnar både dagsljus och fåglar om och snart ”kallar” trädgården. Men om orken tryter vad gör vi då? Vi har bjudit in Malin och Karin från MaKalösa trädgårdar i Simrishamn för att ge oss tips och råd. De är två glada tjejer som startade egen planskola och affär i Simrishamn, efter att båda ha ett förflutet på Åbergs Trädgård utan för Ystad. Kvällens rubrik är Lusten till trädgård finns men orken tryter. 
Innan vi släpper loss trädgårdsdamerna håller föreningen ett kort men effektivt årsmöte. 
Alla hälsas hjärtligt välkomna.

 

2013-02-25

Robins Pizza & Grill

Flyingebygdens pizzeria på Holmbyvägen 18, klarar sig bra tack vare alla som handlar och att pizzorna är av utmärkt kvalité. Vi har uppdaterat deras priser och erbjudande. Se mera här. 

 

2013-02-18

Länsstyrelsen kritisk till Eslövs kommuns planer

Den fördjupade översiktsplanen som Eslövs kommun tagit fram för Flyingebygden är under beslut. Den får dock mycket kritik av Länsstyrelsen som tycker att det är vettlöst att bygga ut här. Man motiverar med att kollektivtrafiken är usel till och från bygden. 

Fler bussar dras in efter hand vilket leder till att fler tvingas köpa två bilar. Så blir det färre som åker och man drar in ännu fler turer. Flyinge Utveckling har tagit upp frågan med regionrådet Mats Persson (fp) som är högste politiker i Skåne och tillsammans gör vi nu en resvaneundersökning för att ta reda på hur ofta, när, vart och vad man kan tänkas vilja betala för en bra kollektivtrafik. Snälla om du inte svarat än gör det. Om ni är flera i hushållet svara gärna alla eftersom ni har olika behov av att åka kollektivt.

Det finns ännu så länge en god vilja hos Skånetrafiken att stötta oss. 

Om det blir en utbyggnad så skapas ju också ett bättre underlag. Det finns intresse för att bo i bygden. 

2013-02-18

Resvaneundersökning Flyingebygden

Flyinge Utveckling och Skånetrafiken söker tillsammans att hitta lösningar för att förbättra möjligheterna till kollektivtrafik till och från Flyingebygden. Genom att svara på enkäten så hjälper du oss att förstå hur resvanorna ser ut.
Ge ditt svar på
www.resvan.nu

Vi siktar på att få in åtminstone 500 svar. Hittills har det kommit kring 100 svar. Så hjälp oss att sprida detta. 

2013-02-13

Nu kan vattenledningen från Södra Sandby börja byggas 
Mark och miljödomstolen meddelade den 12 februari 2013 att de avvisar markägarnas överklagande av ledningssträckan mellan Flyinge och S Sandby och att inget prövningstillstånd ges. Det innebär att vi nu kan börja bygga ledningarna, säger VA-SYD. Läs mera på VA-SYDs hemsida om Flyinges dricksvatten

 

2013-02-10

Flyinge Utveckling 10 år

Föreningen Flyinge Utveckling har nu funnits i tio år. Detta firades av ett 30-tal personer på söndagen. Efter en tillbakablick blev det tipspromenad. som vanns av Anders Måsén och det hela avslutades med tårtkalas från Flyinge Hembageri och Mojans Skafferi. 

2013-02-10

Pelargonier

Onsdag 13 februari kl. 19.15 bjuder Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening in till en vårlig uppstart med en föreläsning om pelargonier, dessa så älskade och populära blommor. Plats för kvällens föreläsning är Flyingeskolans matsal.   

Veronica Olsson, Svenska Pelargonsällskapet, kommer och berättar om blommans ursprung, hur den kom till Sverige och om hur den förädlats fram till våra dagar. Det är en stor variation i färg och form som möter oss i plantskolor och affärer och säkert är det nya sorter på gång. Veronica svarar gärna på frågor och ger säkert ett och annat odlingstips.  

Alla, gamla medlemmar så väl som ickemedlemmar, hälsas hjärtligt välkomna.    Observera lokalen!

2013-02-09

Flyinge Utveckling Öppet Hus söndagen den 10 februari kl 13-16

Flyinge Utveckling firar att man fyllt 10 år som förening. Välkomna till Flyingegården, Roslövsvägen 11. Vad har föreningen gjort under de år som gått ? Vad gör vi nu  ?  Vad finns att engagera sig i för att bygden skall utvecklas. Det blir också tårta från bygdens bagare. Tipspromenad med priser. 

Läs hela programmet här

Styrelsen

2013-02-09

Resvaneundersökning Flyingebygden

Flyinge Utveckling och Skånetrafiken söker tillsammans att hitta lösningar för att förbättra möjligheterna till kollektivtrafik till och från Flyingebygden. Genom att svara på enkäten så hjälper du oss att förstå hur resvanorna ser ut.
Ge ditt svar på
www.resvan.nu

Vi siktar på att få in åtminstone 500 svar. Hittills har det kommit kring 100 svar. Så hjälp oss att sprida detta. 

 

2013-02-09

Frivilliga till storkprojektet

Låter det intressant? Kontakta då projektledare Emma Ådahl 046-33 56 54, 0709-98 02 25, stork@skof.se  Läs mera här.

 

2013-02-05

Ovanlig fågel på Flyinge Kungsgård

Ni har säkert lagt märke till ovanligt många fågelskådare kring Mölledammen Flyinge Kungsgård på sistone. Orsaken är en vitvingad trut i flocken av gråtrutar. Den finns normalt på Grönland, men ett fåtal ex ses nästan årligen i Skåne vintertid. Det är kryssarna som kör långa vägar för att kryssa denna felflugna fågel (liksom andra felflugna) - själv har jag sett den på Grönland i sin normala miljö och har f ö inte ett enda
kryss. För mig är storkarna i Flyinge mer sevärda och vitare -storkvita. 

 Berith C.

2013-01-30

Upphittad nyckel

En nyckel med längre nyckelband har upphittats på Lärkvägen i Flyinge Återfås mot beskrivning.  Kontakta Flyinge Utveckling tfn 046 52220

 

2013-01-28

Resvaneundersökning Flyingebygden

Flyinge Utveckling och Skånetrafiken söker tillsammans att hitta lösningar för att förbättra möjligheterna till kollektivtrafik till och från Flyingebygden. Genom att svara på enkäten så hjälper du oss att förstå hur resvanorna ser ut.
Ge ditt svar på
www.resvan.nu

2013-01-20

Flyinge Utveckling Öppet Hus 10 februari kl 13-16

Flyinge Utveckling firar att man fyllt 10 år som förening. Välkomna till Flyingegården, Roslövsvägen 11. Vad har föreningen gjort under de år som gått ? Vad gör vi nu  ?  Vad finns att engagera sig i för att bygden skall utvecklas. 

Läs hela programmet här

Styrelsen

 

2013-01-15

LO vill ha samhällsbolag!

Vinster i välfärden har debatterats nu en längre tid. LO har nu bestämt sig för sin linje. Man vill satsa på samhällsbolag, som är av samma typ som Flyinge Bygdegemenskapsaktiebolag (svb), som vi i Flyinge har haft sedan denna bolagsform  introducerades år 2006. Läs mera här om denna aktiebolagsform och det arbete vi lagt ner på att popularisera denna form av aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning. 

Om du vill läsa mer om LOs förslag Googla på "samhällsbolag"

2013-01-10

Problem med grindar på Flyinge ängar

Arbetet med bildandet av naturreservatet Flyinge ängar fortgår men det återstår ännu några pusselbitar som ska falla på plats innan det kan bli klart. Två groddammar har grävts och det ska bli kul att följa upp och se om det är några grodor som flyttar in. Förra året iordningställdes nya grindar och staket på en av betesmarkerna vid Flyinge ängar. Det har nu kommit in synpunkter till oss om att någon har skruvat fast grindarna så att dessa står öppna. Även om det inte finns några betesdjur på markerna på vintern så bör grindarna alltid vara stängda för att inte inbjuda till olovlig körning med t ex mopeder. Detta är ett önskemål både från Länsstyrelsen och markägaren. Om problemet fortsätter kan vi tvingas ta bort grindarna och ersätt dem med stättor. 

Information från Länsstyrelsen

 

2013-01-10

Flyinge Hembageri öppnar café

Flyinge Hembageri har haft ett litet utomhuscafé under sommaren. Nu öppnar man ett litet café inomhus också.  

Samtidigt vill man önska alla en god fortsättning på 2013 och hoppas att försäljningen av kaffebröd skall utvecklas positivt under året. 

Passa på och gör ett besök.

 

2012-12-23

Bortsprungen katt

Vi har en ung (tror vi) katt som flyttat in till Platanvägen på vår uteplats den 20/12 2012, verkar ha varit utan mat & hem ett tag för den är ganska klen men väldigt tillgiven så vi tror att det är en innekatt. Den är Grå & svartfläckig /randig med vita bakben och saknar halsband.Vi kan inte ta in den pga hund som inte kommer riktigt överens med katt.

Hoppas med detta att ägare hör av sig till 0733 365803 / Anders

 

2012-12-21

God Jul och Gott Nytt År

till alla läsare av Flyinge Information. 

2012-12-21

Julen i kyrkan

Julafton kl 11.00 samling vid krubban i Holmby kyrka med sång av Flyinge Kidz, Renee Backe Tvärflöjt, Bengt Nilsson kyrkomusiker, Terese Nohrborg präst. 

Juldagen kl 8:30, julotta i Gårdstånga kyrka med kyrkokören. Fredrik Nilsson trumpet, Bengt Nilsson kyrkomusiker, Terese Nohrborg präst. 

 

2012-12-15

Storkprojektet

Storkprojektet har ett hägn på Flyinge Kungsgård, som innebär att man delar av året när det blir kallt matar storkarna eller andra delar av året deras ungar. Maten kommer från Lantmännen Swehatch. Frivilligkrafter via Flyinge Utveckling. Men fler frivilliga får plats. Hör gärna av er till epostadress

 

2012-12-15

Fårmors Lammfällar

Lammfällar i denna bistra vintertid. Ja, det passade väl bra på Julmarknaden 2012 på Flyinge Kungsgård i år för 13:e året. Arrangör är Flyinge Utveckling. 

Här hittar du mera om Fårmors Lammfällar

 

2012-12-15

Mojans Skafferi 

Nya tankar i en ny tid då det gäller bakverk och annat. Här är Mojan själv på Julmarknaden på Flyinge Kungsgård. Mera här

 

2012-12-12

Friskis och Svettis informerar

På grund av snökaos i måndags den 10/12 som var vårt sista gympapass i Flyinge i år, blev vi en decimerad skara. Jag skulle därför vilja informera om att ni som har Flyingekort får gympa gratis på Eslövs julgympa. Programmet finns på anslagstavlan utanför biblioteket.
Vi ses måndagen den 7 januari 2013. igen! 

Välkomna!
Värdarna i Flyinge

 

2012-12-12

Julmarknaden i snö

Årets julmarknad blev vit och kall på lördagen och vit med blåst och snökaos på söndagen. Men också mycket vacker. Ett intressant urval utställare fanns på plats och 5-600 personer besökte julmarknaden i år. Välkomna tillbaks nästa år. 

Systrarna Levén, i samarbete med Mojans Skafferi, tackar alla kunder som den gångna helgen trotsade snöovädret och besökte oss på julmarknaden på Flyinge Kungsgård!

 

2012-12-11

Möte om ny busshållplats vid Gårdstångarondellen

Företrädare för Trafikverket, Skånetrafiken och Eslövs kommun (utredningsgruppen) höll sakägarmöte i Flyinge församlingshem angående ny hållplats i Gårdstångarondellen med planerat genomförande 2014. Flyinge Utveckling var kallad sakägare och ett 15-tal personer närvarade. Protokoll från mötet kommer att tillhandahållas på Trafikverkets hemsida för projektet tillsammans med det förslag som presenterades med kompletteringar. 

Mötet pågick i närmare tre  timmar och kan i korthet summeras med att sakägarna enhälligt gav sitt stöd  för det förslag till resecentrum RC som Eslövs kommun nyligen presenterat i sin översiktsplan. Gårdstånga Vägförening framförde också att anslutning till RC med fördel kunde ske via Hviderupsvägen med  förlängning till RC. 

Utredningsgruppen ville inte gå i svaromål för eller emot RC utan menade att man vägt för och nackdelar i det presenterade förslaget. Sakägarna hade svårt att ta till sig utredningsgruppens motivering för sitt förslag. Trafikverket kommer att lägga ut mer information från mötet på sin hemsida se ovan. Man menade också att alla de synpunkter som lämnats av Flyinge Utveckling under de år som utredning av frågan har pågått skulle vägas in.  

2012-12-07

Julmarknad Flyinge Kungsgård 8-9 dec

Flyinge Utveckling arrangerar traditionsenligt julmarknad på Flyinge Kungsgård den 2:a advent. Lördag söndag den 8-9 december kl 11-16. Kaffe med julkakor från Flyinge Hembageri. Flyinge Kungsgård har öppet hus över hela hela anläggningen. Entré till julmarknaden 25:- vuxen. Barn under 16 år gratis 

 

2012-12-07

Kollektivtrafik i Flyingebygden

Flyinge Utveckling och Flyinge Taxi träffade den 6 december 2012, Sven Tufvesson, ledningsstrateg på Skånetrafiken och regionråd Mats Persson (fp) ordförande i kollektivtrafiknämnden, i syfte att tillhandahålla en bättre kollektivtrafik mellan Flyingebygden och Lund i första hand. 

Det finns ett stort intresse från regionens sida att pröva nya idéer i samverkan med lokala aktörer. Man enades om att tillsammans under januari 2013 påbörja en kartläggning av behovet av kollektivtrafik inom bygden, för att sen gå vidare med förslag på hur kollektivtrafiken kan anpassas och förbättras.

2012-12-07

Möte med Eslövs kommunchef

Arbetsgruppen för Anna Brahes Hus på Flyingevägen i Gårdstånga kommer att träffa kommunchefen Eslövs kommun den 17 dec för att diskutera läget inför en försäljning. Det finns ett intresse inom bygden att huset med anor från början av 1600-talet förblir en öppen mötesplats för människor i bygden och också framgent kan gynna bygdens utveckling på ett bra sätt. 

 

2012-12-05 

Besök av en delegation från riksdagen 10 dec

En delegation riksdagsmän från miljöpartiet kommer på besök till Flyinge Utveckling den 10 december. Anledningen är främst att samtala om bygdebolag av den modell,  som vi startade redan 2006. Både miljöpartiet och centerpartiet har under hösten motionerat i syfte att fler sådana bolag skall startas. Röstånga Utvecklingsaktiebolag kommer också att deltaga. 

2012-12-05

Besök från Bixia 7 dec

Flyinge Utveckling har besök från Bixia den 7 dec i syfte att söka få tillstånd ett pilotprojekt med solceller av en ny typ som lanseras av svenska tillverkaren SweModule och Du Pont. Dessa solceller är ingjutna i ett starkt plastskikt som gör dem böjliga och vikten blir mycket lägre än med traditionella solceller. Det gör att de lämpar sig väl för tak som inte kan bära så mycket ytterligare vikt. Pilotprojektet är en del i Gröna Flyingebygden

2012-12-05

Möte med Skånetrafiken 6 dec

Flyinge Utveckling och Flyinge Taxi kommer att träffa Sven Tufvesson Skånetrafiken och regionrådet Mats Persson högste ansvarige politiker för den regionala trafiken den 6 december för att samtala kring bygdens allmänna kommunikationer. Syftet är att tillsammans söka hitta en lösning som avsevärt kan förbättra situationen. 

2012-12-05

Busshållplats vid Gårdstångarondellen ?

Trafikverket kommer att hålla sakägarmöte kring planerna på busshållplats vid Gårdstångarondellen på måndag den 10 dec kl 18:30 Flyinge församlingshem. Eslövs kommun har i sin plan angett att busshållplatsen bör ligga i den del av rondellen som vänder sig åt Gårdstånga och Getinge, så att anslutningen blir så fördelaktig som möjligt där det bor flest människor.  Flyinge Utveckling är kallad sakägare, varför medlemmar i föreningen är välkomna. 

 

2012-12-05

Röjning av buskar på Gröningen

Eslövs kommun kommer under vintern att röja buskage på Gröningen i Flyinge. Syftet är att fasigheterna som angränsar lättare skall komma åt att underhålla sina egna häckar och att kommunens underhåll på sikt skall minska. 

 

2012-12-05

Möte kring Anna Brahes Hus 5 dec

En grupp intressenter inom Flyingebygden däribland Flyinge Utveckling  har vänt sig till Eslövs kommun för att få en dialog kring vad som skall ske med Anna Brahes Hus  fd vandrarhemmet i Gårdstånga med adress Flyingevägen. Företrädare för oppositionen kommer den 5 december att besöka Flyinge Utveckling  med anledning av detta.

 

2012-12-03

Kyra Kyrklund clinic den 6 januari

Läs mera här

 

2012-12-02

Julmarknad Flyinge Kungsgård 8-9 dec

Flyinge Utveckling arrangerar traditionsenligt julmarknad på Flyinge Kungsgård den 2:a advent. Lördag söndag den 8-9 december kl 11-16. Kaffe med julkakor från Flyinge Hembageri. Flyinge Kungsgård har öppet hus över hela hela anläggningen. Entré till julmarknaden 25:- vuxen. Barn gratis 

 

2012-11-23

25 november arrangeras en scoutdag på Scoutgården i Flyinge 
Ni är hjärtligt välkomna mellan 13.00-17.00. Ta med dig familj, mor- och farföräldrar, släkt och vänner! 

Under dagen arrangeras det olika aktiviteter som:
· Spela Scoutbingo
· Fika i Glada Gläntan - våfflor, varmkorv och annat mumsigt 
· Kasta livlina
· Köp årets scoutalmanacka 
· Försäljning från Ullmax, till exempel långkalsonger och strumpor. 
· Gunga i en surrad gunga
· Titta på scoutbilder genom tiderna i scoutlokalen
· "Hitta Alma" – tävla och vinn

Varmt välkommen! 
Scouthälsningar från utmanarlaget Flygarna

 

2012-11-20

Holmbytorp Inredning & Design

Här finner du ett relativt nytt företag inom bygden. Holmbytorp Inredning & Design. Välkommen till Flyingebygden

 

2012-11-15

Yttrande kring översiktsplanen

Angående kollektivtrafiken som blivit allt glesare. Läs mera här 

2012-11-14

Julsalong på Galleri Holmby

Galleri Holmby har en samlingsutställning av flera intressanta konstnärer 17 nov - 23 dec under lördag söndag kl 11-17. Se särskild affisch här.

 

2012-11-05

Sista föreläsningen denna termin

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening bjuder in till höstens sista föreläsning. Onsdagen 7de november kommer naturfotograf Arne Olsson, Stehag till Flyinge Församlingshem och tar oss med på en ”bildresa” genom Skåne, ett Skåne som är rikt på natur och kultur i olika former. Vi gör nedslag lite överallt i landskapet bland blommorna, fåglarna och kulturen. Vi besöker Söderåsen, Stenshuvud, Vikingabyn, Hallsbergs stenar och många andra intressanta besöksmål. Naturljud, musik och prat kompletterar bildvisningen. Programmet avslutas med bildspelet "Höst i den skånska bokskogen". Föreläsningen börjar kl. 19.15 och alla hälsas hjärtligt välkomna.

 

2012-11-01

Presskonferens

Idag hade Flyinge Utveckling en liten presskonferens med anledning av den stundande tioårsdagen. Sydsvenskan och Skånska Dagbladet medverkade. 

 

2012-11-01

Vattenfrågan

Under onsdagen den 24 oktober kommer vattenverket i Flyinge åter tas i drift. Det innebär att vattnet successivt kommer att bli hårdare, från dagens ca 3,5 dH till 8-9 dH. Vilket medför att disk- och tvättmedelsdoserna måste ökas för att disk- och tvättresultatet skall bli det samma.
Vattenverket beräknas vara i drift fram till hösten 2013 då en dricksvattenledning mellan Södra Sandby och Flyinge färdigställts. Tankbilarna har återsynts till vid vattenverket så det verkar ju som brunnen inte riktigt räcker till. Se mera på VA SYDs särskilda sida

 

2012-10-30

Allhelgona-helgen i Flyingebygden

fredag 2/11 Öppen kyrka i Gårdstånga kl 13-17 för ljuständning och en kopp kaffe!
lördag 3/11 Öppna kyrkor i Gårdstånga och Holmby kl 11-15 för ljuständning och en kopp kaffe!
söndag 4/11 "Minnesgudstjänst för alla som minns" i Gårdstånga kl 18.30. Medv: Renée Backe flöjt, Bengt Nilsson orgel och Terese Nohrborg präst.

2012-10-30

Tio år

Den ideella föreningen Flyinge Utveckling bildades den 7 november 2002. Under åren som gått har  både positiva och negativa händelser skett i bygden. Ett försök till sammanfattning kommer inom kort.

 

2012-10-26

Ett bord och kök

I Holmby finns private dining hos Ett bord och kök. Erik och Martin heter ägarna som driver detta mycket speciella matställe. Se mera här

 

2012-10-25

Fördjupad översiktsplan Flyingebygden

Eslövs kommun har tagit fram sina synpunkter på hur man tycker att Flyingebygden skall kunna utvecklas fram till 2040. Läs mera här

 

2012-10-25

Angelica Augustsson till Flyinge 
– biljetter släpps idag!


I förra veckan bekräftade Rolf-Göran Bengtsson att han kommer till finalen av Volkswagen Grand Prix i Flyinge. Nu avslöjar Angelica Augustsson samma sak. Idag släpps dessutom biljetterna till tävlingen på Flyinge Kungsgård, som pågår 13-18 nov. 

2012-10-18

Skötselplan för naturreservat

Länsstyrelsen har upprättat en skötselplan för naturreservatet Flyinge Ängar som ett led i genomförandet av reservatsbildningen. Planen kan laddas ner här. Synpunkter från personer eller organisationer som inte är sakägare  kan skickas till Flyinge Utveckling per epost.  Remisstiden har förlängts till den 3 december 2012,

 

2012-10-18

Dagis öppnar på Flyinge Kungsgård

Nu pågår arbete på Flyinge Kungsgård med full kraft för att kunna ta emot en ny hyresgäst den 1 jan 2013. Då skall här öppnas ett nytt dagis med Montessoripedagogik, som vänder sig till alla som önskar ha sitt barn på ett dagis där man även kan få samtala på franska och engelska. Om du vill veta mer går det bra att skicka epost till BMSL 

 

2012-10-16

Kulturvecka i kyrkan

Allsångskonserten med Jessica Johansson som solist, i Holmby kyrka på lördag den 20/10 kl 15.00. Gratis inträde! 

Fotoutställning i församlingshemmet av Jan Elmelid. Poetisk gudstjänst på torsdag 18/10 kl 18.30  i förs.hemmet samt Sopplunch på fredag 19/10 kl 13.00! 

 

2012-10-16

Hyresfastigheten Långholmen såld 

Flyinge Bygdebolag har sökt sälja fastigheten Långholmen i Flyinge  Man meddelar att ett köpeavtal har tecknats. Man vill återkomma med mera information. Läs mera här

 

2012-10-16

Trafikverket svarar ...

Flyinge Utveckling har ställt ett förslag till Trafikverket om att få en hänvisningsskylt till Flyinge utmed väg E22 söder om trafikplats Gårdstånga. Läs mera här

 

2012-10-14

Friskis & Svettis

Under vecka 42 (15-18 okt)är Friskis&Svettis med i den nationella kampanjen "För ett friskare Sverige". Vi erbjuder då gratis träningsltillfällen och föreläsning för 60+are.
Det blir seniorgympa måndag 11.45 och torsdag 11.45 samt Core onsd. kl. 10.00. Föreläsningen blir på måndagen kl. 17.00 av leg. Dietist Ewa-Marie Johannesson (ring på 0413-61 000 och anmäl dig till denna). Träningarna behöver inte föranmälas. Core är där man tränar de "inre buk och ryggmuskulaturen så för Er som har ryggbesvär eller har besvär med urininkontinens är denna en utmärkt träningsform Allt detta utspelas på Friskis & Svettis lokaler på Åkermans väg 18 i Eslöv.
Välkomna Friski&SvettisEslöv.
Värdarna i Flyinge

 

2012-10-06

Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening hälsar alla hjärtligt välkomna till Flyinge Församlingshem onsdagen 10 oktober kl. 19.15.

Kvällens rubrik är "Skånska yllebroderier och de okända konstnärerna bakom” 

De skånska yllebroderierna är personliga och kraftfulla. Broderierna finns i muséernas samlingar, på hembygdsgårdar och i privat ägo och de är en häpnadsväckande kulturskatt. Men vem står bakom dessa arbeten? Att spåra dem som sydde för 200 år sedan blev till en deckargåta. Till sist var det några kvinnor som tog gestalt och avtecknade sig mot det samhälle där de verkade. Några av dem möter vi i föreläsningen. Annhelén Olsson, Hemslöjden Skåne, är personen som försökt lösa deckargåtan och hennes ansträngningar resulterade i en hel bok. Annhelén är också kvällens föreläsare.

Ta gärna med egna  och/eller ärvda alster.

2012-10-06

Upphittad katt söker sin ursprungsfamilj

Mörkgrå hankatt, (vit bläs under hakan) kasterad, cirka 4-5 år gammal, går "på lådan" kelen och tillgiven. Men tyvärr var det fel katt jag hittade - inte min egen svarte Murre.
Murre har också kommit tillbaka, vilket innebär att jagf.n. har tre katter - går lite dåligt ihop.


Katten finns hos Christina Ågren, Rolfs väg 13,
Gårdstånga - tel. 046-52165 eller 0705-909615.
Hör gärna av ER !!!!!

 

2012-09-27

Höstens Modevisning 9 okt kl 19
Röda Korset hälsar alla välkomna till
höstens modevisning i Flyinge församlingshem den 9 oktober kl 19

 

2012-09-27

Behöver du ved?

Vi har sågat ner ett par träd på Flyingegården. Om du behöver ved är det bara att hämta och köra hem. Stockarna ligger på marken i bra längder men behöver sågas till lämplig vedlängd, klyvas och torkas. Adressen är Lärkvägen, Roslövsvägen 11. Slå gärna en signal till 046 52220 

 

2012-09-26

Föreläsningsföreningens höstprogram

Nya spännande föreläsningar i församlingshemmet Flyinge. Hela höstens program finner du här.

 

2012-09-21

Upphittade nycklar

Jag hittade i tisdags em 2 husnycklar på en ihopknycklad nyckelring på vår uppfart(!) ev har de följt med min bil in på något vis. Nycklarna lämnas till polisen i Eslöv, idag torsdag.

 

2012-09-18

Gatuadresser i Holmby?

Hur tänker Eslövs kommun då det gäller att införa gatuadresser på landsbygden inom kommunen? Många kommuner har sedan flera år hållit på med denna omläggning? Se exempelvis denna artikel

http://www.sydsvenskan.se/sverige/ystads-landsbygd-far-gatuadresser/

som handlar om att hela Ystads kommuns landsbygd nu får gatuadresser. Anledningen är kommande folk och bostadsräkning men också att fler och fler använder GPS för att hitta till en viss adress. Detta innebär ett stort behov av gatuadresser för att hitta rätt till företaget, gården eller huset. Likaså om man vill kolla möjligheterna till att få bredband.

Inom Flyingebygden har vi gatuadresser i Flyinge, Gårdstånga och Getinge men saknar i tätorterna Holmby, Roslöv, Flyinge Kungsgård, Flyingeby och Flyinge mosse. Därutöver saknas utanför tätorterna.  

 

2012-09-17

Ungstorkarna har flyttat!

Redan de första dagarna i augusti lämnade ett 50-tal ungstorkar Hemmestorp där de släppts ut från hägnet den 26 juli. Efter en sväng i södra Skåne flög de obemärkt över till Själland och stannade där tre dygn. Sedan vände de rakt söderut och sågs på ön Falster kvällen den 8 augusti. Därefter var de som uppslukade till den 26 augusti då en rapporterades från en fiskdamm söder om Genesarets sjö i Israel. Nyligen sågs ytterligare en skånsk ungstork i samma område. Båda växte upp i Hemmestorps hägn men är inte syskon och saknar polskt påbrå.
Att de använt den östliga flyttleden ner till Bosporen och vidare söderut och att de rört sig så snabbt över Europa tyder på att de fick sällskap med erfarna tyska storkar som brukar använda den flyttleden. 
Kanske stannar våra ungstorkar i Israel över vintern liksom många andra storkar numera. Det är den lätt tillgängliga fisken i de många dammarna som får dem att slå sig till ro.

De över 50 ungstorkar som vuxit upp i de fria bona i sommar har de senaste veckorna varit väldigt sugna på att dra söderut och samlats i sydvästra Skåne, men vindarna har under lång tid varit ogynnsamma. Igår kom dock en liten chans och 37 sträckte ut över Nabben på Falsterbonäset! Om de kommer att följa den västliga flyttleden ner mot Gibraltar eller den östliga som den tidigare flocken får vi veta framöver. I fjor flög alla ungstorkarna längs den västra flyttleden och de flesta stannade i Spanien där de ätit sig mätta på soptipparnas hushållsavfall. Även här övervintrar numera tiotusentals storkar.

Ett 20-tal av fjoråringarna har i sommar rapporterats från Frankrike, Tyskland, Danmark och Sverige (1 i Vg). Sannolikt återvänder de till soptipparna inför vintern. Könsmogna är de redan som 1-åringar men inte mogna att häcka förrän efter 3-4år. Först då får vi se hur många som lever och minns var de kom ifrån!

Stänkelösa 2012-09-14
Berith Cavallin

 

2012-09-12

Hur mycket vatten körs till Flyinge?

Jag talade med chauffören som kör vatten mellan Södra Sandby och Flyinge vattenverk. Man kör tvåskift varje dygn 6-10 turer eller cirka 200 000 till 340 000 liter. per dygn. Under de minst 20 månader man kör så blir det 9 miljoner liter per månad eller 180 - 200 miljoner liter totalt.  

En av markägarna jag talade med som berörs av den föreslagna ledningen mellan Södra Sandby och Flyinge tycker att man borde kunnat kompromissa och att VA-Syd kunnat erbjudit något mer till fastighetsägarna för markintrånget än man gör nu. Bor man i Flyinge så tror  man att VA-Syd på så sätt kunnat spara stora summor pengar.  

Gunnar Petersson

2012-09-09

Galleri Holmby utställer Karl Axel Pehrson

 

 

 

2012-09-09

Kattunge 

Vi på Plantskolevägen 4 har en kattunge som förirrat sig hem till oss. Röd ca 12 v. Snälla sprid detta i Flyinge vi ser gärna att den kommer till sitt rätta hem. 

 

2012-09-06

Tidplanen för vattenlösningen förskjuts med ett år
Flera olika försök har gjorts för att finna en bra lösning för dricksvattenförsörjningen men tyvärr har inga av dem gett ett acceptabelt resultat. Vi arbetar vidare med att hitta en lösning tills vi har ny dricksvattenledning mellan Södra Sandby och Flyinge på plats.
Ledningsarbetet hade tidigarelagts med nio månader på grund av problemen med dricksvattenproduktionen i Flyinge. Den nya tidplanen kommer tyvärr inte att hålla på grund av att överklaganden har inkommit. Vi kan inte påbörja ledningsarbetet förrän detta är löst. Vår förhoppning är dock att ny dricksvattenledning ska finnas på plats i november 2013. (denna information är hämtad från VA-SYDs hemsida om Flyinge)

2012-09-06

Information från Röda Korset
Sammanslagning av Gårdstånga - Holmby Rödakorskrets med Harlösa
Rödakorskrets planeras. Information lämnas av Margareta Holmgren 046 524 54Höstens Modevisning 9 okt kl 19
Röda Korset hälsar alla välkomna till
höstens modevisning i Flyinge församlingshem
den 9 oktober kl 19

2012-08-27

Friskis & Svettis 3 sept 19.00

Nu startar Friskis&Svettis sin Gympa i Flyinge Idrottshall måndagen den 3 sept. kl. 19.00 igen. Både Nya och Gamla medlemmar är välkomna!

Värdarna

 

2012-08-23

Central hyresfastighet till salu

Roslövsvägen 3 är en central hyresfastighet i Flyinge som är till salu. Se mera här

 

2012-08-22

Pendlarparkeringen i Eslöv

För många boende i Eslövs småorter krävs att man tar bilen till Eslöv då man vill ta tåget norr eller söder ut. Det finns en stor parkering strax intill stationen vid ICA Kvantum. Men varför är den inte fullt iordningställd ? Stora stenar och nivåskillnader gör det svårt att använda fullt ut. Så här har det sett ut i flera år. Nu när alla börjar jobba igen skapar det stress för pendlarna. Ska jag hitta en parkering idag?

Vi är nöjda med att det finns en så stor pendlarparkering men vi skulle bli ännu gladare om hela parkeringen blev iordninggjord. 

2012-08-14

Julmarknad 2012

Flyinge Utveckling kommer även i år att arrangera julmarknad på Flyinge Kungsgård under helgen den 2:a advent. Inbjudan till utställare kommer att gå ut inom kort Om du är intresserad så skicka gärna epost  Se info från tidigare år här.

 

2012-08-14

Loppis i Flyinge 

GOF IF inbjuder till Loppis söndagen den 26 augusti mellan 11-16. Auktion kl 12.00 på särskilt värdefulla loppor. Entre 30 kronor. Adress Idrottsvägen 11 247 47 Flyinge. Flyinge ligger 15 minuter från Lund. Tag avfart väg 104 mot Sjöbo på E22 vid Gårdstånga. Flyinge ligger 25 minuter från Malmö. Kom i god tid före öppning det brukar bli väldigt mycket folk.   

 

2012-08-12

Mojans Skafferi

Sugen på något gott till kaffet? Mojans Skafferi erbjuder hembakade tårtor, cupcakes, kakor och annat gott efter beställning. Mojan bakar på sin fritid och är just nu enbart en hobbyverksamhet med förhoppning om att en dag bli egenföretagare. Din beställning tas lättast emot via Facebooksidan alternativt via mail: mojansskafferi@hotmail.se eller telefon 0702-684617.
Avhämtning på Fasanvägen 10 i Flyinge.
Givetvis varieras din beställning utefter önskemål. Välkommen med din beställning!

 

Gilla Mojans Skafferi på Facebook och ta del av sortimentet www.facebook.com/MojansSkafferi

 

2012-08-12

Tidplanen för dricksvattenledning i Flyinge förskjuts
Flera olika försök har gjorts för att finna en bra lösning för dricksvattenförsörjningen men tyvärr har inga av dem gett ett acceptabelt resultat. 
Vi arbetar vidare med att hitta en lösning tills vi har ny dricksvattenledning mellan Södra Sandby och Flyinge på plats.
Ledningsarbetet hade tidigarelagts med nio månader på grund av problemen med dricksvattenproduktionen i Flyinge. 
Den nya tidplanen kommer tyvärr inte att hålla på grund av att överklaganden har inkommit. Vi kan inte påbörja ledningsarbetet förrän detta är löst. 
Vår förhoppning är dock att ny dricksvattenledning ska finnas på plats i november 2013. 

 

2012-08-12

Information om ny förskola inom Flyingebygden

Ny förskola i Flyingebygden öppnar i januari 2013 Informationsmöte om BMSL Flyinge den 25 augusti klockan 16.00 i aulan på Flyinge Kungsgård.

2012-06-28

Behöver du ett övernattningsrum i Flyinge i  sommar

Kolla vidare här

 

2012-06-28

Trevlig sommar

Det blir nu lite stiltje i nyhetsflödet

 

2012-06-28

Konfirmationsridlägret är i full gång 

Konfirmanderna med sina hästar är nu på plats i Flyinge. Vi har redan fått många bokningar till kommande år. Konfirmanderna bor och äter på Kungsgården. Vår präst står för undervisningen och Pernilla Linder Velander för hästutbildningen. Konfirmationen sker i Holmby kyrka och många av föräldrarna och andra anhöriga kommer hit och bor på Flyingegården.

 

2012-06-28

Radioreportage om vattenproblemen

VA SYD redogör här för vad som händer i vattenfrågan. Läs mera 

 

2012-06-20

Midsommarfirande i Flyinge

Det är fortfarande uppehåll i det traditionella midsommarfirandet på Gröningen i Flyinge. Vi hoppas att det skall kunna återupptas 

 

2012-06-17

Strömavbrott tisdagen den 19 juni kl. 10:30- 12.00 

Den 19 juni planerar Skånska Energi ett elavbrott mellan kl. 10.30- 12.00. Under den aktuella tiden för elavbrottet kommer VA SYD inte att kunna leverera dricksvatten i Flyinge, Gårdstånga, Hammarlunda och Holmby. När vattnet släpps på igen: 

Låt gärna vattnet rinna i din kran i några minuter. Om det är missfärgat låt vattnet rinna tills det blir helt klart. Missfärgat vatten är inte farligt, missfärgningen består av rostutfällningar. Men använd inte tvättmaskinen direkt efter en avstängning, då ljusa kläder kan bli färgade. Om du har frågor ring kundservice på 040-635 10 00 

 

2012-06-13

Storkungarna växer

Flyinge Utveckling hjälper till med matning av storkar i hägnet på Flyinge Kungsgård via flera personer från bygden, som hjälper till med matningen. Maten kommer från Lantmännen Swehatch i Flyinge som på så sätt också stödjer storkprojektet. Just nu äter storkungarna i hägnet mycket och växer snabbt. De två ungarna, som ligger ner har gått i skyddsställning men piggnar till då människorna lämnar hägnet. 

 

2012-06-13

Bidrag från miljövårdsfond

Flyinge Utveckling har fått bidrag från elhandelsföretaget Bixia Miljövårdsfond. Se mera här 

 

2012-06-13


Vattenfrågan


VA SYD har gjort ytterligare försök att få fram råvatten för behandling i vattenverket och det ser positivt ut. Vi har lyckats forcera raset i borran varifrån råvattnet hämtas. Kapacitetsmässigt ser det bra ut och kvalitén på vattnet kommer att undersökas. Men först ska brunnen renspolas och det arbetet har inletts den 1 juni. På grund av detta kommer stora mängder vatten att gå åt vid vattenverket i Flyinge. Bevattningsförbud råder dock fortfarande i Flyinge, Gårdstånga, Hammarlunda och Holmby.

 

2012-06-13

Ringmärkning av storkar

Tisdagen den 26 juni 2012 kl 09.00 börjar vi ringmärka storkungarna i de tre kullarna på Flyinge Kungsgård och fortsätter därefter till Hviderups slott och märker ungarna där.Liksom tidigare år ställer Lunds Energi upp med kranbil för att vi ska kunna komma upp till bona. Flyingebor och andra som vill titta på hur Leif och jag arbetar med ringmärkningen är välkomna att närvara!
Även media kommer att inbjudas.

 

2012-05-29

Vernissage 

Välkommen till vernissage lördagen den 2 juni kl. 13-17 Roy Hallgard akryl-och akvarellmåleri 2-30 juni 2012
På vernissagedagen bjuds det även på gladjazz med South Side Jazzmen !

GALLERIET I HOLMBY
Väg 104 intill Flyinge 046-524 30
Öppet: lör-, sön- och helgdagar 11-17, onsdagar 17-19

 

2012-05-29

Bevattningsförbud !

VA SYD utfärdar bevattningsförbud i Flyinge, Gårdstånga, Hammarlunda och Holmby
Sedan i mitten av november 2011 har brunnen till vattenverket i Flyinge varit ur funktion. Vattenreservoaren fylls därför på med friskt dricksvatten med hjälp av tankbil. 

Vi går mot varma sommarmånader och den normala vattenförbrukningen ökar oftast genom exempelvis bevattning, därför utfärdar nu VA SYD bevattningsförbud i Flyinge, Gårdstånga, Hammarlunda och Holmby. Anledningen är att det begränsade dricksvattnet i huvudsak först ska användas till det nödvändigaste i hushållet. Bevattningsförbudet gäller inte för de som tar vatten ur egen brunn.

 

2012-05-20

Storkrapport från Berith 

På Flyinge Kungsgård finns just nu i hägnet en nykläckt kull med 3 pigga ungar och hål i 2 ägg i nästa kull på tur.
Hos de fria paren hade 171+377 en nykläckt unge för 10 dar sedan och en nykläckt unge i förrgår - det innebär att första ungen dött. På klocktornet hade vardera paren i förrgår 2 veckogamla ungar. Paret på Scholärlängan har inte kläckt än. I boet på Hingststallet pågår faktiskt häckning av ett av paren som släpptes ut från hägnet 31 mars i år. Jag hade förväntat mig bättre byggkonst hos ett par som tagit det klassiska boet i besittning, men får de bara ungar så..
På Viderups slott har paret på skorstenen 2 veckogamla ungar - så det ser bra ut i Flyingebygden - och på andra håll också.  
Förresten har en av de två ungar som blev flygga på Klocktornet Ö 2011 tröttnat tillfälligt? på soptippen vid Lleria i norra Spanien. Den sågs 7 maj ca 10 mil söder om Rügen - storkar är inte häckningsmogna förrän tidigast när de är tre år men just att de börjat övervintra på soptipparna i Sydeuropa gör att allt fler dyker upp i norra Europa på sommarferier. Vi har två andra fjoråringar som gjort en sväng i Danmark.

 

2012-05-17

Knoppar brista

Nu är våren på allvar kommen till bygden. Det blommar på Flyinge ängar och Linnebjär naturreservat. Storkarna på Flyinge har fullt upp. Man kan också åka till Fågelriket vid fågeltornet invid Silvåkra by och lyssna på näktergalen och kanske också se den. 

2012-05-06

Backluckeloppis på Flyinge Kungsgård den 13 maj kl 10-15

Flyinge Utveckling arrangerar bakluckeloppis på Flyinge Kungsgård i samband med Flyinge Future Cup, som är Sveriges största ponnytävling.   Läs mera här 

 

2012-05-05

Våravslutning i föreläsningsföreningen
Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening bjuder in till vårens sista föreläsning – en föreläsning som äger rum mitt i Skånes vårfagra natur. Lördagen 12 maj tar Bengt Nihlgård med oss till Fulltofta Naturcentrum, där vi bland annat får lära oss mer om våra viktiga bin. Samling för samåkning sker vid Flyinge Församlingshem kl. 08.30. Tag gärna med en kaffekorg. Vi beräknar vara tillbaka i Flyinge ca. 13.00.
Medlem eller inte - alla är lika välkomna. Ickemedlemmar betalar 30 kr/pers.

 

2012-04-26

Storken tronar på Flyinge Kungsgård lördag 5 maj kl. 14-15 o 12 maj 14-15

Häckningssäsongen hos storkarna på Flyinge är i full igång och kläckningen stundar. Ta chansen att komma helt nära denna ståtliga fågel och höra berättelsen om storkens historia i Skåne, om försvinnandet, om projektets arbete och förstås om den spektakulära flyttningen. Egen kikare är trevligt att ha med! 
Arrangör: Naturum Skrylle & Storkprojektet
Samling: Busshållplatsen, Flyinge Kungsgård
Kontaktperson: Marie Sager 0761-33 53 73, Emma Ådahl, 0709-98 02 25 

 

2012-04-25

Meddelande från Flyinge Vägförening

Flyinge Vägförening sköter underhållet av gatunätet i Flyinge Samhälle sammanlagt 6,5 km gator. Föreningen har haft årsmöte och fattat beslut av uttaxering av avgift. Se mera här.

 

2012-04-18

Påminnelse om årsmöte den 18 april kl 18.30

Mötet inledes med rundvandring i bygdebolagets fastigheter på Roslövsvägen 3 och 11. Vi träffas på Roslövsvägen 11. Enklare förtäring

Årsmöte i Flyinge Utveckling, Flyinge Bygdebolag med dotterbolag hålles i Flyingegården, Roslövsvägen 11.  Handlingar finns att bese på Flyinge Utvecklings kontor. Tänk på att betala medelsavgiften. Se mera här

 

2012-04-18

Valborgsfirande i lilla grusan kl 20.00

Flyinge Scoutkår kommer att arrangera Valborgsfirande i lilla grusan som tidigare år. Lilla grusan ligger vid Ljungbjersvägens förlängning upp tll Flyinge Ängar. Läs mera här.

Fackeltåget går genom Flyinge och avslutas vid Lilla Grusan. 

 

2012-04-16

Backluckeloppis på Flyinge Kungsgård den 13 maj 10-15

Flyinge Utveckling arrangerar bakluckeloppis på Flyinge Kungsgård i samband med Flyinge Future Cup, som är Sveriges största ponnytävling.   Läs mera här 

 

2012-04-10

Vattenundersökningen

VA-SYD skriver "Tyvärr har v inte hittat en bra lösning än. Och nu går vi över ån efter vatten som du en gång skrev på flyinge.nu   Vi är alla väldigt måna om att hitta en lösning men arbetet med att få upp dricksvatten i området har varit komplext." Läs mera på VA-SYDs hemsida för Flyinge

 

2012-03-28

Påminnelse om årsmöte den 18 april kl 18.30

Årsmöte i Flyinge Utveckling, Flyinge Bygdebolag med dotterbolag hålles i Flyingegården, Roslövsvägen 11.  Handlingar finns att bese på Flyinge Utvecklings kontor. Tänk på att betala medelsavgiften. Se mera här

 

2012-03-20

Allmänna kommunikationer i Flyingebygden

En utbyggnad av den befintliga 108:an var det förslag som vi tyckte var allra bäst samt som skulle gynna flest boende i Flyingebygden. Det förslaget kom vi fram till för flera år sedan då vi för första gången skrev remissvar till kommunen ang förslaget om busshållplats i rondellen. Jag tycker fortfarande att det vore en fantastisk lösning. Kul att det är fler som tycker så!!!!! 

Problematiken med att lägga en busshållplats i rondellen anser jag är att den ligger för långt bort. Självklart finns det de som gynnas, ffa skulle de som pendlar lite längre sträckor som till Kristianstad, Malmö och Köpenhamn motiveras att åka denna linje. MEN jag tror att även de skulle kunna ha stor nytta av en mer "direktgående linje". 

1) Vi som lämnar på dagis och skola skulle kunna köra bil till Flyinge(om vi inte kan gå eller cykla), lämna våra barn och sen ta bussen till våra arbeten. Ta bussen tillbaka, hämta barnen och köra bil hem. 
-Att köra till Flyinge, lämna barn, köra tillbaka till Gårdstånga och sen ta bussen blir iaf för mig för många steg för att det skall vara intressant. 

2) Göteborgs universitet har gjort en undersökning om pendlande och bortfallet i pendling beroende på tid, antal byten mm som jag tog del av till förra gången vi arbetade med detta tyvärr hittar jag inte den nu. Kontentan var iaf att tidsförlusten jämfört med att åka bil inte får bli för stor, det måste vara enkelt, att antal byten är avgörande både pga tiden och bekvämlighetssynpunkten om man skall välja att pendla. 
- Att köra bil till rondellen, parkera samt vara där i så god tid att man är säker på att man hinner med bussen tar i princip lika lång tid som det gör för Flyingeborna att köra dörr till dörr. Kommer vi då att välja bussen? 
- Jag tror tyvärr att om man har satt sig i bilen så kör man gärna hela vägen, det går snabbt, jag kan styra min tid och kan uträtta ärende på vägen. För att konkurrera ut dessa faktorer måste bussen vara ett väldigt enkelt alternativ. 

3) Jag ser att målet för en kollektivtrafiken i bygden måste vara att vi skall slippa sitta här med dubbla bilar. Det är ju först då som vi får en riktigt stor effekt både ekonomiskt och miljömässigt. Den effekten får vi inte om busshållplatsen läggs i rondellen för då behöver vi den där extra bilen för att pendla till bussen. 

4) Vi har en stor skara barn/ ungdomar i bygden. De har det väldigt svårt att ta sig till skolor i Lund mfl, ta sig till sina aktiviteter samt annat. Som förälder vill vi ju att dessa skall kunna göra det snabbt och säkert. 
-Skall vi skjutsa dem till bussen i rondellen så tappar de sin frihet. Klart att de kan cykla men vi vet ju alla hur den skånska vintern kan vara. 
-Jag anser också att man som ensam tjej kille är ganska utsatt på en busshållplats vid en stor väg och jag skulle nog vilja att de är riktigt stora innan de åker därifrån. 
- Bussarna via S. sandby tar alldeles för lång tid. Är inte försvarbart då det går så snabbt att köra bil. Tog mig från Malmö sjukhuset - Gårdstånga i förra vecka och det tog 2 timmar och två byten. Då hade jag tur för det var i princip ingen väntetid........

Tillsammans så kan vi säkert hitta jättebra lösningar på hur vi skall kollektivtrafika Flyingebygden!!!

Maria Borginger

 

2012-03-20

Kyrkan under Påsken

Söndagen den 1 april, Palmsöndagen, har vi Barnkarneval för stora och små i Holmby kyrka. 
Skärtorsdagen den 5/4 är det mässa kl 18.30 i Gårdstånga kyrka, då vi firar den sista måltiden som Jesus hade med lärjungarna och som nattvardstraditionen kommer ifrån. I kyrkan "klär vi av" altaret, vilket är lite speciellt.
På Långfredagen den 6/4 kl 15.00 har vi en stilla "Samling vid korset" i Flyinge församlingshem, exakt den tid på dagen då Jesus enligt traditionen dog. Speciellt är sättet som vi gestaltar detta på och att vi sjunger utan instrument-ackompanjemang.
Påskdagen den 8/4 kl 11 är vi tillbaks i Gårdstånga för påskens höjdpunkt! En gudstjänst med körsång, klang och jubel! Vi firar uppståndelsen och avslutar med härligt kyrkfika!

2012-03-20

Biblioteken i Eslövs kommun kommer att ha stängt onsdagen den 28/3 och torsdagen den 29/3. 

Inga böter för lån som skulle vara inlämnade dessa två datum. 
Biblioteken byter server och förbereder för ny bibliotekskatalog. Vi hoppas att ni har överseende med denna hastigt påkomna stängning.
Flyinge bibliotek har åter öppet måndagen den 2 april 15-19.

 

2012-03-16

Hur kan hästföretag bli mer lönsamma?

I ett samarbete mellan SLU, Alnarp och Flyinge AB har en kurs skapats med fokus på att ge hästföretagare inspiration och tips på faktorer som kan ge bättre lönsamhet. 
På Flyinge kommer det att arrangeras en kurs som består av fem temadagar. Ämnen som kommer behandlas är lönsamt entreprenörskap, hur en affärsplan kan se ut och optimal utfodring för bra hästhälsa och ekonomi. Även skötsel av ridbanor av olika typ, i olika miljöer och för olika discipliner, arbetsmiljö i stall, säker hästhållning, planerat avelsarbete och annat matnyttigt för företagen kommer att tas upp.

- Det känns fantastiskt kul att kunna erbjuda denna kurs med tanke på att det kan vara svårt att få lönsamhet i sitt hästföretag. Kursen är tänkt att ge deltagarna inspiration och nya tankesätt vad gäller driften av sitt företag oavsett disciplin och hästrasintresse. Varje temadag är unik och riktar sig till de som har företag eller funderar på att starta ett, säger Niclas Erwall, utbildningschef Flyinge AB. 

Kursdeltagarna kan antingen välja hela kursen som ett paket, men de kan även välja ut vilka områden som passar dem bäst.

2012-03-13

Modevisning den 21 mars kl 1900

Röda Korset inbjuder till modevisning i Gårdstånga Hemvärnsgård, Flyingevägen. 
Marita från Modepunkten i Hörby visar vårens mode för kvinnor i alla åldrar. Förtäring: varm korv med kakbuffé till dessert. Tillfälle ges att prova kläder och att göra eventuella inköp till förmånliga priser. 
Entré 120 kr inkluderar förtäring

Välkomna 
Styrelsen

 

2012-03-12

Luffarslöjd på biblioteket!

Kristina Jönsson, Gunilla Martinsson och Margareta Lindblom ställer ut sina alster på Flyinge bibliotek. Kom gärna förbi och ta en titt! 

Öppettider:
Måndag och onsdag 15-19
Torsdag 10-12

Välkomna!
Helena 

 

2012-03-07

Studiecirkel Gröna Flyingebygden

Är du intresserad av klimatfrågorna, hållbar energiproduktion, odling och transporter. Nu startar en studiecirkel i Flyingebygden med start måndagen den 12 mars kl 1900 på Flyingegården, Roslövsvägen 11. Alla som är intresserade är välkomna till kick off.  Arrangör Flyinge Utveckling tillsammans med Vuxenskolan i Mellanskåne. 

2012-03-07 

Bolagsstämma Flyinge bygdebolag 18 april kl 18.30 

Stämman äger rum på Flyingegården, Roslövsvägen 11 och inleds med visning av lokalerna, kontorsrummen och rumsuthyrningen. 

2012-03-07

Årsmöte Flyinge Utveckling  18 april kl 18.30

Årsmötet äger rum på Flyingegården, Roslövsvägen 11 och inleds med visning av lokalerna, kontorsrummen och rumsuthyrningen. 

 

2012-03-07

Koldioxidhalten i luften bara stiger

Ni följer väl den mätning som sker mitt ute i Stilla Havet där det inte finns några störande lokala utsläpp. Nu ligger vi på 393.09 enheter. Klicka på den lilla svarta fyrkanten till vänster. 

 

2012-03-07

Komplettering till förstudie busshållplats E22 Gårdstånga

Trafikverket har lagt ut en kompletterande förstudie kring busshållplats vid Gårdstånga rondellen för att kunna ta Skåneexpressen och buss 157. Se mera här

Man avser också att nu gå vidare i arbetet mot ett förverkligande. 

 

2012-03-06

Mätarställningen kan nu lämnas via Internet

VA SYD har en tjänst som gör det möjligt att lämna mätarställningen på vattenmätaren till VA SYD direkt via Internet. Gå in här  Det ligger en lämk här till vänster också. 

2012-03-06

Finns det tillräckligt med vatten i nya brunnen?

VA SYD kommer nu att testa om den nya brunnen ger tillräckligt med vatten. Man räknar med att behöva hela mars månad för att vara helt säker på detta. Se mera här 

 

2012-03-05 

Föreläsning onsdag 14 mars kl. 19.15

Biskop Antje Jackelén

"Gud är större – om tro och vetenskap i vår tid"

Vi hälsar Antje Jackelén välkommen tillbaka till Flyinge. Många av oss minns med glädje Antje från hennes år som präst i Gårdstånga-Holmby församling. Ikväll får vi en intressant föreläsning  av Biskop Antje Jackelén om tro och vetenskap i vår tid. 

 

2012-03-03

Studiecirkel Gröna Flyingebygden

Är du intresserad av klimatfrågorna, hållbar energiproduktion, odling och transporter. Nu startar en studiecirkel i Flyingebygden med start måndagen den 12 mars kl 1900 på Flyingegården, Roslövsvägen 11. Alla som är intresserade är välkomna till kick off.  Arrangör Flyinge Utveckling tillsammans med Vuxenskolan i Mellanskåne. 

 

 

2012-03-02

Våren har kommit till bygden

Snödropparna och vintergäcken blommar. 

2012-03-02

Bygdebladet 2012_1

Nu kommer årets första bygdeblad snart i brevlådorna. Tyvärr finns det ett fel då det gäller årsmötet Flyinge Vägförening. Årsmötet hålls den 3 april och inget annat. Se nedan.

 

2012-02-29

Årsmöte Flyinge Vägförening

Hålles tisdagen den 3 april kl 1900 på Flyinge Församlingshem, Tunavägen. Alla fastighetsägare inom Flyinge samhälle hälsas välkomna. 

2012-02-26

Välkommen till vernissage lördagen den 3 mars kl. 13-17

Fia Kvissberg
måleri och grafik

3 mars – 25 mars 2012

GALLERIET I HOLMBY
väg 104 intill Flyinge, 046-524 30
öppet: lör-, sön- och helgdagar 11-17

 

2012-02-21

Vattenborrningen är avslutad

VA SYD har borrat och funnit ett bra vatten vid Flyinge Vattenverk. Idag vid 10- tiden avslutades borrprojektet. Nu återstår bara anslutningen till vattenverket. 

 

 

2012-02-21

Vägbulorna på Holmbyvägen

De boende längs Holmbyvägen har under lång tid sökt få Trafikverket att ändra sig och ta bort vägbulorna. Nu har man fått stöd av Eslövs kommun som formellt fattar beslut nästa vecka att förelägga Trafikverket att ta bort vägbulorna. 

 

2012-02-20

Onsdag den 29 febr kl 18.30

Bodil Jönsson "När horisonten flyttar sig - att bli gammal i en ny tid"

Det är inget nytt att bli gammal, det har människor alltid blivit. Dagens 75-åringar har stora likheter med förra generationens 65-åringar och har formats av annorlunda barndomar, ungdomar och medelåldrar. Vi har därför andra förutsättningar och förväntningar, materiellt och immateriellt. Varken vi själva eller samhället har hunnit ställa om blicken, utan står tämligen vilsna inför vart utvecklingen fört oss. Vilka är problemen och vilka är möjligheterna. Kom och lyssna och tala med Bodil Jönsson om detta. Besök gärna hennes blog: www.bodiljonsson.se/blog. Föreläsningsföreningens program är uppdaterat

 

2012-02-20

Vattenläcka

De som får vatten från vattenverket i Flyinge har inte fått något vatten sedan klockan 0900 idag. VA SYD trodde att vattenläckan skulle vara lagad till klockan 11.30 Så blev det inte. Läs mera om vattnet på VA SYD s hemsida för vattenverket i Flyinge. 

 

2012-02-14

Runstenar inom Flyingebygden

Läs mera om bygdens runstenar. Nu även översatt till franska och engelska. Klicka på runstenen till vänster. 

2012-02-14

Bordtennis mån 20 febr 18.30

Eslövs AI möter Halmstads BTK i Blomstervergshallen

2012-02-09

Äldre nyheter

Under rubriken äldre nyheter så kan du gå bakåt bland nyheterna sedan hemsidan med detta utseende startades i augusti 2002. Just nu har vi flyttat över nyheter från 2009-01-01 fram till 2011-11-11 i äldre nyheter. Hemsidan fanns med annat utseende  från 1998. När nu klickar på äldre nyheter så kan du på denna sida klicka på äldre nyheter osv och följa nyheterna allt längre tillbaks i tiden. 

 

2012-02-07

Vatten borras på Holmahögen

VA SYD har fått tillstånd av Länsstyrelsen att borra efter vatten rakt igenom ett fornminne Holmahögen som ligger precis bredvid Vattenverket. Så här säger VA-SYD "Det vi fått från Länsstyrelsen är ett beslut på att vi får gräva i området som är ett fornminne.Det betyder att en arkeolog kommer närvara när vi startar igång grävningar i området. Gräva kommer vi göra efter att vi borrat klart."

Jag har även skapat en egen sida på vasyd.se där vi löpande lägger upp ny information kring brunnen och dricksvattnet.

Vi får hålla tummarna för att VA SYD nu hittar tillräckligt med vatten. På andra sidan ån vid Kungsgården finns enligt uppgift en vattenkälla som är så kraftig att den med självtryck ger rinnande gott vatten i stora mängder varje dag och har gjort så under flera hundra år. Men man skall ju inte gå över ån efter vatten eller ? 

2012-02-06

Vår präst

Terese Nohrborg heter vår präst i Gårdstånga, Getinge, Roslöv, Holmby och Flyinge. Du kan läsa mer om henne via hennes dagbok här eller klicka på kyrkan till vänster. 

 

2012-02-05

Förslag till nya hastigheter inom Flyingebygden

Eslövs kommun har tagit fram ett förslag till nya hastigheter för tätorterna Gårdstånga,  Getinge och Flyinge. Flyingevägen i Gårdstånga får sänkt till 40 km/timme liksom Åvägen i Getinge. Väg 104 genom Flyinge får 40 km/timme liksom Roslövsvägen och Stuterivägen inom Flyinge samhälle. Gamla riksvägväg 15 genom Getinge och Gårdstånga föreslås få 60 km/timme.  Se hela förslaget här. Synpunkter kan lämnas senast den 29 februari.

2012-02-01

VA SYD rapporterar om vattenfrågan idag

Vi ber om ursäkt att vi informerat knapphändigt om vattenverket i Flyinge. Det har varit en utdragen process för alla boende och de hos oss som arbetat med att försöka lösa situationen.

Jag har inte all information om nuläget, men jag vet att vi nyligen fick tillstånd från Länsstyrelsen för att borra en ny brunn och att arbetet planeras till att starta nästa vecka.  Det är svårt att tidsuppskatta hur lång tid det tar att borra, gräva och spola igenom systemen och vattenverket. Men jag tror det tar minst 2 veckor till. Men det är bara en uppskattning.

 

2012-01-28

VA SYD söker nytt vatten till bygden

VA SYD arbetar med att hitta en lösning för en ny brunn till de boende i Flyinge, Gårdstånga, Holmby och Hammarlunda i Eslövs kommun. VA SYD kommer påbörja arbetet med att borra en ny brunn i närheten av den gamla när tillståndet för borrningen är klart. Vi uppdaterar vår hemsida när vi har mer information. Sedan i mitten av november 2011 har brunnen till vattenverket i Flyinge varit ur funktion. Vattenreservoaren fylls därför på med friskt dricksvatten med hjälp av en tankbil. För att kontrollera kvalitén på dricksvattnet utförs kontinuerliga provtagningar. VA SYD tog vid årsskiftet över ansvaret att leverera friskt dricksvatten, rena avloppsvatten och ta hand om dagvattenhanteringen till boende i Eslövs kommun.
Att borra en ny brunn blir den första stora åtgärd som genomförs. Till 2014 planeras bland annat en ny dricksvattenledning mellan Södra Sandby och Flyinge. Kontakta gärna vår kundservice för mer information på
 040-635 10 00   

2012-01-28

Flyingekorset

Boken om Flyingebygden innehåller väldigt många berättelser om vår bygd, som ger läsaren en bättre bild om den plats man bor på. Vi kommer efterhand att publicera några viktiga artiklar ur boken, där texten också är översatt till franska och engelska. Läs här den första artikeln som handlar om Flyingekorset, som kan beses på historiska museet i Lund. Läs mera här  Om du vill veta var du kan köpa boken så klicka på bokomslaget här strax till vänster. 

2012-01-17

Jerringprisvinnare Rolf-Göran Bengtsson 

Årets Jerringpris gick till Rolf-Göran Bengtsson, som under året vunnit EM i hästhoppning. Nästan hälften av svenska folket röstade på honom. Detta visar också vilken stor sport hästsporten är. Rolf-Göran har sedan tidiga år ägnat sig åt sporten och mer eller mindre vuxit upp på Flyinge. Läs mera om honom i Flyingeboken där hans mamma Elsa berättar om sonen. Se mera här

Läs gärna också om detta i tidningen Ridsport

2012-01-16

Ny VD för avelsföreningen i Sverige

Karl-Henrik Heimdal blir ny vd för ASVH med bolag från den 15 aug 2012. Han lämnar då sin  befattning som avelschef i Flyinge AB, som han haft sedan 2008. Se mera här  ASVH har sina kontor på Flyinge Kungsgård så flytten blir kort.

 

2012-01-16

Vernissage lördagen den 21 januari kl. 13-17

ANDERS ANDERSSON akvareller

21 januari – 26 februari 2012

GALLERIET I HOLMBY
väg 104 intill Flyinge, 046-524 30
öppet: lör-, sön- och helgdagar 11-17

2012-01-11

Pernilla André Hokfelt till Flyinges lärarlag

Flyinge får förstärkning på dressyrsidan genom att knyta landslagsryttaren Pernilla André Hokfelt till sitt lärarteam. Läs mera här

 

2012-01-09

Friskis & Svettis 9 januari

börjar sin vårtermins-gympa i Flyinge Idrottshall måndagar kl. 19.00-20.00 med början den 9 jan.. Medelgympa för det mesta. Olika Ledare från Eslöv kommer ut och leder oss

 

2011-12-22

God Jul och Gott Nytt År 

Julbocken står på snö, men det är risk för tö på julen. Hälsningar från webbmaster. Tack för att ni besöker denna webbsite och välkomna tillbaks 2012. 

2011-12-22

Synpunkter på fördjupade översiktsplanen för Flyingebygden

Eslövs kommuns plan rörande Flyinge, Gårdstånga och Getinge har presenterats både i Flyinge och i Gårdstånga. Synpunkter vill kommunen ha senast den 9 januari. Det blir alltså till att tänka till nu under helgerna. Läs mera här

 

 

2011-12-22

Glada besked från Flyinge Kungsgård

Paul Schockemöhle och partners satsar nu på Sverige och Flyinge. 
Inför säsongen 2012 kommer Paul Schockemöhle att öppna filial på Flyinge Kungsgård. Paul Schockemöhle och partners kommer att ställa fem Sverigegodkända avelshingstar på Flyinge under avelssäsongen. Hela Paul Schockemöhles program står också till Flyinges kunders förfogande. Seminstationen Färs & Frosta öppnar på nytt för säsongen. Läs mera här

2011-12-06

Julmarknaden på Kungsgården

Cirka 1300 personer kom till årets julmarknad på Flyinge Kungsgård lördag och söndag 3-4 december. Ett resultat som är marginellt  under 2009 som var ett rekordår. 

2011-12-01

21 personer varslade på Flyinge 

De ekonomiska bekymren på Flyinge får nu verkningar som kan drabba personalen skriver Skånska Dagbladet idag. Man begär också extra medel hos Landsbygdsdepartementet, för att kunna mota svårigheterna. Läs mera här.

 

2011-12-01

Glaslandå i stället för Danskt Hovstall

Danska hovstallet var tvungna att ställa in sitt besök till Flyingedagarna i sista minuten. I stället kommer Danska Lars Heibig med sin magnifika glaslandå och fyra lipizzanerhästar. 

Det Danska hovstallet har sedan en tid tillbaka varit redo för Flyingedags showen 2011. Dock fick vi ett sent besked om att de ställer in sitt Flyingebesök. Hästar och kuskar behöver mer tid på sig för att bli ordentligt samkörda då de hade satt ihop ett nytt 4-spann.

– Det är självklart mycket tråkigt att Danska hovstallet inte kan komma till årets upplaga av Flyingedagarna. Jag är dock mycket glad över att vi får hit Lars Heibig istället, hans vita fyrspann och den vackra glaslandån kommer att bli ett mycket bra inslag i showen, säger Staffan Stehager, evenemangsansvarig Flyinge AB. 

Lars Heibig är en erfaren kusk med ett fyrspann av vita lipizzanerhästar och en ovanlig glaslandå som inte många fått chansen att beskåda. 

Flyingedagarna går av stapeln 3-4 december.

 

2011-12-01

Flyinge Hästsport Outlet

Extra Öppet i butiken i samband med Flyingedagarna & Julmarknaden.
10-18 både lördag & söndag bjuder vi på varm glögg, pepparkakor och en massa bra julklappstips.
Vi har dessutom REA på massor på höstjackor, softshell etc

 

2011-11-28

Lövkrattning  på Flyingegården

Ett tiotal aktieägare ställde upp en dag i november och räfsade bort löv på  Flyingegården. Det gick bra när många hjälptes åt -  en stund med arbetsgemenskap som alla var nöjda med. 

2011-11-22

Julmarknad på Flyinge Kungsgård 3-4 december 

Nu närmar sig julen och med den julmarknaden och Flyingedagarna. Öppet båda dagarna mellan klockan 11-18. Ett trettiotal utställare medverkar i anrik miljö. Café med julkakor från Flyinge Hembageri. Se mera här om biljetter till Flyinges stora hästshow

 

2011-11-20

Storkflyttning 2011

Berith Cavallin "Skånes storkmamma" rapporterar om hur det har gått för alla nyfödda storkungar hittills under året. Läs mera här

 

2011-11-17 

Samråd rörande fördjupad översiktsplan Flyinge och Gårdstånga 12 och 15 dec

Eslövs kommun bjuder in allmänheten till möte där planen kommer att presenteras. Måndagen den 12 december kl 18.30 Flyingeskolan och den 15 december kl 18.30 Hemvärnsgården i Gårdstånga. Synpunkter skall ha inkommit senast den 9 jan 2012. Det går bra per post Eslövs kommun, MOS, 241 80 Eslöv eller per ebrev

 

2011-11-17

Rösta på Flyinge 

Läs mera här och rösta på EM-guldvinnaren i hästhoppning Rolf-Göran Bengtsson till Jerringpriset.

 

 

 

   Flyinge information innehåller allt som handlar om Flyingebygden. Om du har synpunkter på innehållet så kan idéer framföras här. Skriv ett ebrev till webbmaster@flyinge.nu

Just nu 4500 A4 sidor med text och bild

 

Anslag  

Bank och Post 

Bankens öppettider 

Bosätta sig   

Bredbandsutbyggnad 

Busstider  

Butlerservice

Bygdens historia 

Efterlysning 

Flyinge i bilder 

Flyinge Kungsgård 

Flyingeskolan

Flyingebygden i media

Fritid 

Föreningar

Företag i Flyinge 

Gårdar inom Flyinge

Gårdstånga 

Handla i Flyinge 

Hästar

Kartor

Kommunikationer 

Kultur 

Kyrkor 

Lagfarter

Länkar

Medborgarkontoret 

Namnet Flyinge 

Naturen i Flyinge 

Nyheter 

Reportage Flyinge 

SDS artiklar Flyinge

Service

Sponsorer

Taxi

Utfärder

Valet 

Väggtidning 

Äta i Flyinge 

Övernatta 

Översiktsplanen 

 

 

 bildberättelser (134 stycken)

Aletorp Antik
AN Auto Center Getinge
Astells bro

Bageriet 

Bageriet II
Bananen

Bebyggelse

Bettransporter
Blommor
Blommor3

Bibliotek 

Boule 

Bostadsrättsföreningen

Broar

Byakista
Bullar

Bygdeskyltarna 

Caballo
Condis
Cykelled

Den bästa maten 

Den gula färgen

Djungel 

Elevhem
Flyinge Arbetsgemenskap

Flyinge Badmintonklubb

Flaggor

Flyinge Bil

Flyingeboken
Flyingedagarna
Flyingechefen
Flyingegolfen
Flyinge Kondis   

Flyinge Kan 

Flyingekorset

Flyinge Kungsgård

Flyinge Kungsgård 2006
Flyinge Kungsgård Kring
Flyinge Kungsgård Orten

Flyinge Plantshop 

Flyinge Restaurang & Café
Flyinge Stoppet
Flyinge Taxi

Flyinge Värdshus 

Flyingerundan 

Flyinge Utveckling
Flöjtkonsert

Folan AB  

Friluftsfrämjandet 

Friskis & Svettis 

Fritidsgården
Föreläsningsföreningen
Församlingshemmet 2006
Gamla jobb

Gamla vyer

Galleri Holmby

Gatubilder Ängarna 

Granelundshallen

Granaths bilskrot 

Grillfest Matöppet 

Grus 

Grönytor 

Gula blommor
Gula hus
Gudrun

Gårdstånga Handelsträdgård 

Gårdstånga Holmby Rödakors 

Gårdstånga Rastplats
Gårdstånga Livs & Pizza
Hembageriet
Horses on Request

Husbygge på gång 

Hästtävlingar
Höstbilder
Julia Pizzeria

Julmarknaden 

Julmarknad 2006

Järnvägen 

Katter i konst

Kjeld Jensen Akrylteknik

Kläder
Konst
Konst4
Konst5
Körning 2007
Linnebjer naturreservat

Loppis 

Lunds Universitet

Lucia

Manifestationer 

Majblomman 100 år

Matöppet i Flyinge

Midsommar 

Mötesplatser

Nationaldagsfirande

Natur1 Ängarna 

Natur2 Fåglarna 

Natur3 Blommor

Nya Café Bänken
Potsdamcyklister

Prillas 

Pensionärsföreningen
Robins Pizzeria & Grill
Robins Pizzeria & Grill II
Ryttare & Häst

Rondellen 

Runstenarna i bygden
Sallad
Salong Nackdelen
Semesterbilder

Shellmacken 

Sjuk

Sjön 

Skånska Dagbladet
Skånegården

Skolavslutning 

Sofiero Gårdsmuseum

Storkar 

Student
Sång
Taxi
Tipsrundan
Trampen

Tre cykelleder 

Trygghetsvandring 

Trädgård
Trädgårdens Dag 2007

Träffpunkten

Ulrika Hydman-Valien

Valborgsfirande 

Vandringsled Natur & Kultur

Wattningen

Vinterbilder

Vårflod

Våren 2008
Backdoor

Äldre bilder från ängarna